Десетина града излязоха на протест в защита на природата

Настояват за забрана на строежите и лова в природните паркове

Снимка: БГНЕС

Природозащитници от десетина града излизязоха в сряда вечерта на протест в защита на българската природа.

След края на работния ден протестни шествия бяха организирани от коалиция "За да остане природа в България" по централните улици в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Варна.

Над 500 души се събраха на кръстовището на Попа, откъдето потеглиха по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Цар Освободител", минавайки през Ларгото и Народното събрание. Демонстрантите носеха голям транспарант с надпис "Пирин е в беда, спасете го сега" и скандираха обичайните рефрени, като "Искаме приода, не искаме бетон", "Долу Цеко от Алеко" и други.

"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16 % от площта на Европейския съюз и едва 5.5% от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих", се казваше в обръщението на природозащитниците към гражданите.

От коалицията предупреждават, че в Пирин и другите национални паркове се планира сеч, лов и строителство. Те смята, че вековните гори в природните паркове Странджа, Българка, Беласица, Сините камъни се изсичат без контролно, резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете - без средства.

От коалицията настояват за пет спешни стъпки до края на 2015 година. Първо те настояват да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.

На второ място искат да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори, както и да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия.

Те са против допускането на лова в националните паркове и премахването на ловните огради в останалите защитени територии. Природозащитниците иска да се увеличат ресурсите за опазване на природата като се удвои бюджетът за защитени територии и се назначи охрана на всички резервати и паркове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?