Ердоган защити действията на полицията

Десетки арести при мащабни полицейски акции в Турция заради протестите

”Стоящият човек” стана форма на мълчаливото несъгласие с режима на Ердоган

"Стоящият" човек е новата фопма на протест в Турция

 Турската полиция проведе мащабни операции в Истанбул и Анкара, при които бяха арестувани десетки хора заради протестите срещу правителството, които разтърсват страната от края на май.

 

Операцията се провежда в рамките на правителственото разследване на събитията в парка "Гези” и площад "Таксим", откъдето тръгнаха масовите демонстрации.

 

Сред задържаните в Истанбул са членове на Социалистическата партия на потиснатите (ESP) - малка формация, която е активна при протестите, съобщиха от адвокатската колегия на Истанбул.

 

Служители на реда нахлули и в сградата на ежедневника "Атилим" и на осведомителната агенция Еткин, приближени до партията.

 

Арестуван е и зам.-председателят на ESP Алп Алтиньорс.

 

Местни медии съобщиха за арестуването на 30 души в Анкара, на 13 в Ескишехир и за полицейски операции в още 18 провинции.

 

Турската полиция вече арестува близо 600 души в неделя в Истанбул и Анкара при протестите срещу правителството. Правосъдното министерство пък подготвя проект за регламентиране на престъпността в Интернет, който има за цел да ограничи ролята на социалните медии в протестите.

 

В понеделник в Турция се проведе мащабна стачка срещу полицейското насилие. Работници от трите най-големи синдиката в Турция изпълниха улиците, водещи към площад "Таксим", който е блокиран от мащабното присъствие на силите на реда.

 

Те се опитаха да се съберат на площад "Таксим", но полицията им попречи и множеството бе разпръснато с гумени куршуми и водни оръдия

 

През нощта срещу вторник отново се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицаи, а турската полиция за пръв път упражни и насилие срещу журналисти, които отразяваха събитията в Истанбул.

 

Нова форма на протест в Турция – ”стоящият човек”

 

На този фон, след като турската полиция забрани демонстрациите на истанбулския площад "Таксим", протестиращите възприеха необичайна форма на протест, съобщиха информационните агенции.

 

В понеделник вечерта мъж застана в поза ”мирно” по средата на площад ”Таксим”, носейки портрет на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк в ръцете си. Той остана няколко часа в тази поза, без да предприема никакви действия. Турските медии го нарекоха "Стоящият прав човек" на протеста на площада Таксим. Само час по-късно стотина души се събраха около него и започнаха да стоят, без да се движат и да говорят.

 

Името на човека е Ердем Гюнюз. Неговата форма на едноличен протест е решение за заобикаляне на забраната за събирания на площада. В събота полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да прогони хилядите демонстранти от площада и парк ”Гези”, лишавайки ги от символичното сърце на техния протест.

 

По -късно новата форма на протест стигна и до Анкара и Измир.

 

Ердоган защити действията на полицията

 

Турското правителство продължава да не се съобразява с протестите, като обяви, че те са организирани от екстремисти. 

 

Ердоган заяви, че полицията е имала пълно право да употреби сълзотворен газ при разпръскването на антиправителствените протести.

 

"Аз изслушах представители на демонстрантите. Те всички казаха, че полицията е употребила сила. Когато попитах за каква точно сила става дума, те казаха за сълзотворния газ. Но полицаите имат право да използват сълзотворен газ”, заяви Едрдоган на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

 

Турският премиер каза още във вторник, че силите на реда са проявили търпение и са действали в рамките на закона и демокрацията.

 

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу посочи от своя страна, че "главната цел на протестиращите е да разрушат бъдещето на турския народ".

 

"Турският народ не трябва да губи самоконтрол и самоувереност", посочи Давутоглу

 

Международната общност обаче на спира критиките срещу Анкара за прекомерната употреба на сила от полицията.

 

"САЩ са обезпокоени от информацията за обстановката по улиците и площадите при масовите антиправителствени митинги. В края на седмицата пристигнаха съобщения за задържане на медицински персонал, оказвал помощ на ранени демонстранти. Миналата седмица обърнахме внимание на задържани журналисти. Всички тези информации са крайно обезпокоителни, съсредоточили сме и продължаваме да следим отблизо обстановката и със съжаление посрещаме новините за употреба на сила в Турция", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки,

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?