Десетки арестувани в Ливан при сблъсъци снощи в района на централната банка

Десетки арестувани в Ливан при сблъсъци снощи в района на централната банка

Ливанските сили за сигурност са арестували 59 души, съобщи днес полицията след сблъсъци пред централната банка през нощта, когато гневни демонстранти дадоха воля на гнева си срещу управляващия елит и задълбочаващата се финансова криза в страната, предаде Асошиейтед прес.

При продължилите с часове сблъсъци, които започнаха вчера вечерта, са били ранени 47 полицаи.

Част от демонстрантите счупиха витрини на частни банки в главния финансов район на Бейрут.

По-рано вчера протестиращи се събраха на митинг пред централната банка, заклеймявайки управителя ѝ и предприетите от нея мерки, които според тях само задълбочават финансовите проблеми на Ливан.

Митингът прерасна в насилие, след като демонстранти опитаха със сила да преодолеят разположените пред банката полицейски сили. При последвалите улични боеве, продължили повече от пет часа, силите за сигурност използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, които отвърнаха с камъни и пиратки.

Сблъсъците сложиха край на затишие в продължаващите три месеца протести в Ливан, отбелязва Асошиейтед прес.

Ливан се сблъсква с най-тежките си икономически проблеми от десетилетия. Той е една от най-силно задлъжнелите страни в света, а същевременно внася почти всички основни стоки, но източниците на чуждестранна валута пресъхнаха. Местната парична единица се обезцени с над 60 процента, поевтинявайки за пръв път от близо три десетилетия от фиксиран курс от 1507 ливански лири за долар до 2400 л.л. за д. само през последните няколко седмици.

Банките наложиха неофициален капиталов контрол, ограничавайки тегленето на долари и трансферите за чужбина.

За три месеца протести това беше първият път, в който финансовият център на Бейрут стана арена на сблъсъци. Районът, в който има и театри и ресторанти, беше опустял и в него имаше само демонстранти, полиция и дим от сълзотворния газ, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес автомобилното движение беше възстановено, магазините и банките отново отвориха, а тротоарите се разчистваха от счупените стъкла.

Премиерът в оставка Саад Харири, който се оттегли малко след като в средата на октомври започнаха първите протести, заяви, че насилието в Хамра е "неприемливо", и призова за разследване.

Миналия месец беше избран нов министър-председател, но той все още не може да състави правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?