Десетки арестувани за финансиране на тероризъм чрез "древна система"

Сн. Архив

При мащабна акция са задържани 43-ма души заради парични преводи към организации, за които има данни, че се занимават с тероризъм. Акцията е в ход в градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщиха от прокуратурата.

Разследващи твърдят, че били правени нерегламентирани парични преводи от България към чужбина в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 души.
Към момента са иззети документи, 32 000 евро и други вещи.

Няма данни за пряка терористична заплаха за България, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него е установена мрежа от хора, през която е минавало финансиране към чужбина.

Парите са се използвали за "определени криминални дейности, включително и финансиране и логистика на лица и организации с профил тероризъм". Главен организатор на схемата бил живеещ у нас сириец. Той е бил в контакт и е финансирал хора, които се занимават с логистика на терористични организации, твърди прокуратурата. Гешев отказа да коментира статута му.

Сред арестуваните има и българи, и чужденци. Все още не е ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Нещо като Уестърн Юнион

Използвана е системата "хавала", чрез която парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина. Зам.-главният прокурор даде кратка историческа справка за тази сисмета:

"Системата хавала е древна система, наричана от арабите хавала, в Китай се нарича по друг начин, във Филипините по втори, но общо взето принципът е един. Още не е ясно дали е възникнала в Индия през VIII в. или от еврейските търговци през Средновековието в Европа. При едно лице хавалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хавалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хавалдар, което се занимава с тази ситуация. Може да си представите тая система като своего рода древна система за бързи преводи, като Уестърн Юнион, не точно по същия начин, но това дава някакво образно описание", заяви той.

Безпрецедентно

Това е първото подобно дело в целия Европейски съюз, похвали се Гешев. Той допълни, че прокуратурата, ГДБОП и ДАНС работят по него от една година.

"По делото е установено, че такава мрежа съществува в почти всички държави в ЕС. Това е много широка мрежа, по неофициални данни разплащанията, които минават през тази мрежа от хавалдари, са между 100 и 300 млрд. евро.", заяви зам.-главният прокурор.

Акцията се проведе в деня, в който премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. В срещата са участвали главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Борисов и Сойлу са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор - приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика", заяви премиерът Борисов. Той подчерта, че съвместната работа на двете страни в тази област ще допринесе за укрепването на доверието и ускоряването на информационния обмен.

Бойко Борисов посочи, че страната ни е готова да разшири и активизира контактите с Турция на професионално ниво между отделните структури на двете министерства със сходни функции.

"Към момента успешните ни реализации са предимно по линия на наркотрафика и контрабандата на стоки. Бихме искали да развиваме проактивен обмен на информация по всички приоритетни линии", заяви премиерът.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че в момента регионът е изправен пред много предизвикателства. Той даде висока оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността, което България и Турция са изградили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?