Десетки автобусни курсове от Хасково бяха отменени заради протест

Снимката е архивна. Сн. БГНЕС

Десетки автобусни курсове на автогара Хасково бяха отменени в понеделник заради протест на транспортни фирми, недоволни от новите транспортни схеми, подписани от кмета на града Добри Беливанов.

Засегнати са маршрутите от Хасково до други 60 населени места, включително до Пловдив, Свиленград, Симеоновград, Харманли. Според превозвачите засегнати ще са около 10 000 пътници. Очаква се в късния следобед превозвачите да решат как да продължат протеста си.

Демонстрацията е подкрепена от Националното сдружение на автобусните превозвачи с председател Васил Пиронков, който обяви, че и в други градове са възможни протести, предаде БНР.

Недоволството е породено от решение на кмета на Хасково, с което всички курсове между Хасково и община Минерални бани ще се изпълняват по договори с администрацията на Мионерални бани. По закон при превоз между две общини те си разпределят броя на курсовете и всяка местна власт обявява обществена поръчка, за да избере превозвач, който да изпълнява съответната квота. Според инициатора на протеста и собственик на автобусна фирма Сабахтин Исмаил Беливанов е предоставил курсовете от квотата на Хасково на другата община въпреки решение на общинския съвет по въпроса.

"Това, което виждаме в Хасково, го има почти в цяла България. Това се случва, защото няма контрол над кметовете, защото ние сме поискали в Закона за автомобилните превози точно маршрутните разписания да бъдат съгласувани и да има единна транспортна схема в България. Тя не се случва заради политически интереси", каза Пиронков.

Споделяне

Още от Бизнес