Румънският клон на Международния консорциум на разследващите журналисти:

Десетки български имена са замесени в скандала с офшорните сметки

Десетки български имена са замесени в скандала с офшорните сметки

В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит в четвъртък от Международния консорциум на разследващите журналисти, се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи.

Това заяви пред бТВ Стефан Кандеа от Румънския център за разследваща журналистика, които боравят с данните за Източна Европа от пакета, станал известен като "Офшорлийкс”. Румънският център е партньор и член на Международния консорциум на разследващите журналисти.

В четвъртък няколко големи международни медии, сред които "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг", Вашингтон пост", ББС и други, съобщиха, че в международния консорциум е била получена огромна база данни на притежателите на компании в офшорни зони. Става дума за 130 хил. имена на хора от близо 50 държави по света.

Консорциумът е работил над данните близо 15 месеца и започва да публикува обработената информация.

На въпрос дали от целия пакет данни може да се пресее информация за суми или имена на българи, които имат такива офшорни сметки, Стефан Кандеа обяснява, че "целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки”.

"Системата работи паралелно. Хората регистрират предприятия в тези офшорни зони, след което разкриват банкови сметки на името на тези компании във финансови центрове като Кипър, Швейцария, Обединеното кралство или САЩ. Цялата информация не стои на едно и също място.

"Има няколко десетки български имена, но пак казвам, има много компании. Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място", казва Стефан Кандеа.

"Има цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това”, разказва румънският журналист.

Според Стефан Кандеа понякога става въпрос за "хора, които използват "активи” от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна”.

Румънският журналист уточнява, че обемът информация е огромен и ще отнеме седмици, дори месеци, докато бъде обработен напълно, но най-ранните резултати могат да се очакват в близките седмици.

Сред обявените в четвъртък имена са на известни политици и бизнесмени от ред страни в Европа, САЩ, Русия, Средния и Далечния Изток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес