Десетки български институции се включват в Часа на Земята на 19 март

Десетки български институции се включват в Часа на Земята на 19 март

Редица български институции, сред които над 70 общини, Народното събрание и Президентството, вече са заявили участието си в световната инициатива Часа на Земята, която тази година ще се проведе на 19 март от 20:30 до 21:30 ч.

Акцията на Световния екофонд (WWF) се организира за десета поредна година по цял свят и цели чрез символично едночасово гасене на осветлението хората да се замислят за опазването на планетата и разумното използване на нейните ресурси.

В подкрепа на каузата емблематични сгради и институции ежегодно изгасят или приглушават фасадното си осветление. Гражданите са приканени също спрат ползването на електроенергия и всяка година включващите се в инициативата стават все повече.

И тази година в София срещата ще бъде пред Народния театър "Иван Вазов“. Всеки е поканен да донесе челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да стане моментът по-пъстър, интересен и приятен. Традиционно в часа на тъмно участват и артисти, които представят арт инсталации с огън и танц. Обикновено в центъра на останалите градове участници в проявата също се събират шествия със свещи и има светлинни пърформънси
 
Тази година Часът на Земята е насочен към действията за климата. Призивът е всеки да използва влиянието си в социалните мрежи, за да насърчи приятелите и последователите си да се включат в усилията за намаляване на човешкото въздействие върху климата.

Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, така всеки може да проследи какви послания са отправили. Хората, които ги е грижа за природата, са поканени пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение, за да направят посланието си по-ефектно.
 
Също през март, WWF чества 10 години от регистрацията си в България, допълват от местния клон на влиятелната екоорганизация. Годишнината си WWF България отбелязва с дни на отворените онлайн врати, при които всеки може да зададе във Фейсбук въпрос за дейността на екофонда. Досега проведени сесии, посветени на опазването на реките езерата и влажните зони и на зелената икономика, са преминали при значителен интерес. Предстоящата в деня преди Часа на Земята ще бъде посветена на опазването на българските гори. Следващата ще засегне работата на WWF за защитените територии, включително националните паркове Пирин и Рила и природен парк Витоша, чиито проекти за планове за управление са в процедура на разглеждане в момента.

Споделяне

Още от България