Десетки демонстранти са арестувани при нов протест в Ереван

Десетки демонстранти са арестувани при нов протест в Ереван

Десетки демонстранти са арестувани в Ереван покрай протестите срещу бившия президент на Армения Серж Саркисян, станал премиер с подсилени пълномощия, предаде Франс прес.

Тази сутрин стотици демонстранти се опитаха да блокират входа на правителствена сграда в центъра на арменската столица, с което предизвикаха намесата на полицейски сили за борба с безредици и те арестуваха десетки участници в акцията.

Според опозиционера Давид Санасарян, цитиран от ТАСС, "цивилни младежи" пребили в центъра на Ереван журналиста Тирайр Мурадян от в. "Айкакан жаманак" ("Арменско време"), след което затичали към офиса на управляващата Републиканска партия на Армения.
Днес е седмият ден от протестите срещу оставането във властта на Саркисян, който стана президент през 2008 г. и се върнал се като премиер благодарение на оспорвана конституционна реформа, посочва АФП.

Полицията разчисти пътя към сградата на МС и служителите от министерства и ведомства отиват на работа. Митингуващите опозиционери викат по тях: "Позор, позор!".

Водачът на опозиционните протести - депутатът от арменския парламент Никол Пашинян, отново се е върнал с група свои привърженици близо до правителствената сграда, отцепена от кордон полицаи с каски и щитове.

"Стачка, стачка!" - скандират демонстрантите. Пашинян призова митингуващите да не ходят на работа и да продължат протестите.

След опита да блокират министерски сгради в Ереван 200-300 участници в опозиционния протест, водени от Пашинян, започнаха шествие из града, за да съберат привърженици, които да участват в митинг, насрочен за довечера.

Споделяне

Още от Свят