"Томатина"

Десетки домати летяха срещу сградата на парламента

Протестиращите бяха пазени от двойно повече униформени, преместени от мача ЦСКА - Лудогорец

Снимка: бТВ

Развалени домати летяха срещу сградата на парламента и охраняващата го полиция, под звука на молитвени песнопения и викове "Боклуци", "Бойко Борисов педер*ст" в събота. Около  триста души скандираха "Оставка" и протестираха с развалени зеленчуци пред сградата на Народното събрание.

Точният удар по сградата, обаче бе едва един.  Повечето от "попаденията“ бяха по полицаите и преминаващите по бул. "Цар Освободител" коли. 

Организираният във социалната мрежа Фейсбук бунт срещу управлението на държавата, обявен като "Томатина“ събра непропорционален брой полицаи, на фона на подкрепилите "Доматената революция" столичани, които бяха едва 300 души. Всички извикани извънредно на работа служители на реда  за охраната на мача ЦСКА – Лудогорец от турнира за Купата на България бяха преместени след края на срещата пред парламента, научи Mediapool.  

Протестът бе организиран и насрочен за уикенда в знак на солидарност с поета Николай Колев-Босия, който беше арестуван във вторник заради хвърлен домат по сградата на Народното събрание. Тогава над 40 служители на реда се опитаха да респектират поета да не замеря сградата на законодателите с домати, но след един "изстрел" от негова страна той бе задържам.

Седмица преди акцията той уведоми за нея правителството, Народното събрание, президента, Висшия съдебен съвет, БНТ и БНР. "Протест срещу 23-те години безумия! Само една Томатина ще ги оправи", е записано на страницата на "Доматената революция" в социалната мрежа във Фейсбук.

"На 20-ти ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите", е призивът в страницата на събитието.

По-добре домати, отколкото гранати 

"По-добре да хвърляме домати, отколкото гранати“. С тези думи Николай Колев – Босия се присъедини към протеста пред Народното събрание в събота. 

Поетът-дисидент се появи пред парламента, отново държащ домат в ръката си и заяви, че не се отказва да го хвърли. Той описа действията си като такива в защита на интереса на нацията. По неговите думи той се опитва да предотврати "тероризма" и заяви, че ако някой през нощта мята червено бурканче с доматено пюре, то то ще се превърне в граната.

Броят на хората обявили се в подкрепа към Босия в социалната мрежа продължава да се увеличава. Въпреки това пред парламента в събота се появиха поне два пъти по-малко демонстранти, отколко бяха заявили участие във Фейсбук.

Протестиращите скандираха "Боклуци", "Оставка" и "Мафия". "Искаме да изразим гражданското си недовоство. Протестираме, защото имаме премиер доказан престъпник", обясни в ефира на Канал 3 включил се в "Доматената революция". 

Организираните във Фейсбук столичани  носеха принтирани листове със снимки на домати, както и плакати с надпис "Събудете се, управлява ни мафия” и "Спрете политическото насилие”. Като цяло обаче положението бе спокойно, нямаше арестувани, а протестиращите започнаха да се разотиват към 18.30 часа. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?