Десетки евродипломати с по-големи заплати от премиера и външния министър на Великобритания

Десетки евродипломати с по-големи заплати от премиера и външния министър на Великобритания

Мнозина от служителите в новата европейска дипломатическа служба ще получават по-големи годишни заплати премиера и външния министър на Великобритания. Това съобщава британският вестник "Дейли телеграф".

Над 100 европейски дипломати, работещи в службата, оглавявана от британската баронеса Катрин Аштън, ще получават по-голяма заплата от британския външен министър Уилям Хейг. Вестникът уточнява, че Хейг взима годишно по 134 565 британски лири.

Поне 50 от 114-те висши служители в новата служба, създадена по силата на Лисабонския договор, ще взимат дори между 157 000 и 171 000 британски лири на година. Тоест заплатите им ще са по-високи от заплатата на британския премиер Дейвид Камерън, който годишно получава по 142 000 британски лири.

Самият европейски външен министър Катрин Аштън на година получава по 230 702 британски лири заплата, което я прави най-скъпоплатената жена-политик в западния свят.

Аштън контролира и бюджет три пъти по-голям от бюджета на британското външно министерство, въпреки че никога не е била избирана пряко за ръководен държавен пост.

Наемането на първо време през октомври на 80 служители за новата европейска дипломатическа служба ще струва на 7.8 милиона британски лири. В документи на Европейската комисия обаче се изразяват опасения, че за следващата година трябва да бъде заделена по-голяма сума за покриване на спираловидно нарастващите разходи на новите европейски делегации по света. Колко точно ще бъде тази заделена сума засега не е ясно.

Средства трябва да бъдат предвидени и за приютяването в сграда в Брюксел на новия дипломатически корпус, в който до 2013 г. би трябвало да бъдат наети 7000 служители.

За европейската външна политика до 2013 г. е предвиден бюджет от 8 милиарда лири (9.7 милиарда евро), пише "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?