Десетки фалшиви еко и био храни заливат пазара ни

Десетки фалшиви еко и био храни заливат пазара ни

Десетки етикети на храни с невярна информация, че са био, еко, екологични или са произведени в екологично чист район, са събрани на българския пазар само за седмица след старта на проект за пораждане на нетърпимост сред потребителите към фалшивите биохрани. Това съобщиха в сряда от  Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) и Фондацията за биологично земеделие „Биоселена”, които работят по проекта.

От там припомнят, че за да може да носи етикета „биологичен”, съответният продукт трябва да бъде произведен по определен начин, както и да има сертификация  от организация или фирма, която отговаря на определени нормативни изисквания. Освен означението „биологичен”, етикетът на стоката трябва да носи името и кодовият номер на контролния орган, предупреждават от БНАП.  Във всички останали случаи става въпрос за измама, която може да е заради незнанието на производителите, които смятат, че отговарят на изискванията на биохрани,но не са наясно, че трябва да бъдат сертифицирани за това, или съзнателна с цел печалба, допълват от организацията.

Сигурен знак, че биохраните са фалшиви са по-ниските им цени от тези на действително произведението по биологичен начин.

Засега в България са сертифицирани 168 производители  на биохрани, общата площ на биологичните култури е над 16 хиляди хектара. Увеличават се щандовете, на които може да бъде купена биологично сертифицирана продукция – мляко, мед, сладка, консерви, подправки, билки, чайове.

От БНАП и "Биоселена" искат да привлекат и вниманието на търговските вериги, където се предлагат фалшиви екохрани, както и на държавните институции за злоупотребите с биоетикетите. Ако акцията им няма ефект, двете  организации ще се обърнат и към съда, за да предизвикат обществения интерес към проблема и нетърпимост към фалшификатите.

Заблуждаващата информация за биохраните нарушава законите за храните, за животновъдството, за прилагането на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Глобите варират от 1000  до 10 000 лева, припомнят от организациите.

Проектът „Не на фалшивите биохрани!” ще се изпълнява до края на 2007 година с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, допълниха от БНАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?