Десетки хиляди азиатски католици на първата публична литургия на папата в Южна Корея

Десетки хиляди азиатски католици на първата публична литургия на папата в Южна Корея

Десетки хиляди азиатски католици посрещната възторжено папа Франциск , който отслужи първата си публична литургия в Южна Корея - страна с малка, но увеличаваща броя на вярващите си Църква, в която Ватикана вижда образец за останалия свят, предаде Асошиейтед прес.

Франциск взе високоскоростен влак до град Теджън в централната част на страната, където млади католици от цяла Азия се стекоха за азиатската версия на Световния ден на младежта. Папата отслужи меса на футболния стадион в Теджън с капацитет 50 000 места, който беше почти пълен часове преди Франциск да пристигне. Множеството приветства светия отец развявайки кърпички и със скандирания "Да живее папата!" на италиански.

Той призова католическата младеж на Азия да се откаже от материализма, засягащ днес голяма част от азиатското общество, и да отхвърли "нечовешките" икономически системи, които лишават от права бедните.

В проповедта си Франциск прикани младите хора да бъдат сила на обновлението, да се борят със съблазънта на материализма, който задушава истинските духовни и културни ценности, и с духа на необузданата надпревара, която поражда егоизъм и съперничество.

Преди месата главата на Римокатолическата църква се срещна с десетина оцелели от корабокрушението на южнокорейски ферибот през април.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди не посочи подробности от разговорите по време на срещата.

След литургията папа Франциск обядва заедно с участници в младежкия фестивал.

Споделяне

Още от Свят