Десетки хиляди демонстрираха срещу чешкия премиер

Десетки хиляди демонстрираха срещу чешкия премиер

Десетки хиляди хора излязоха снощи по улиците на чешката столица и се включиха в протест срещу премиера Андрей Бабиш, предаде ДПА във вторник.

Според протестната група "Милион момента за демокрация" в центъра на града са се събрали между 60 000 и 80 000 души, докато полицията оцени броя на демонстрантите на 50 000.

Главният прокурор на Чехия реши миналата седмица, че разследване срещу Бабиш по подозрения в измама и злоупотреба с европейски фондове е било незаконно прекратено. Аферата, наречена "Щъркелово гнездо", е за близо 2 млн. евро от европейски субсидии, свързани с едноименния спа курорт.

Протестиращите призовават Бабиш изцяло да се дистанцира от бизнес интересите си или да подаде оставка до края на годината.

В началото на демонстрацията бе запазена минута мълчание за шестте жертви на стрелбата в болница в град Острава вчера сутринта.

Бабиш е под натиск от няколко страни. Според медии Европейската комисия може да поиска да бъдат възстановени субсидии за милиони евро, които са били насочени към свързания с него холдинг "Агроферт".

Според мнозина има конфликт на интереси между политическия живот на премиера и бизнес дейността му.

В средата на ноември предишната демонстрация събра четвърт милион души. Следващият протест е планиран за след седмица.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?