Десетки хиляди демонстрират за демокрация в Хонконг

Десетки хиляди демонстрират за демокрация в Хонконг

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ в опит да разгони десетки хиляди продемократични демонстранти, искащи да получат от Пекин повече политически свободи, съобщи Франс прес в неделя.

Полицията използва сълзотворни гранати срещу тълпата, след като удържаше в продължение на часове напора на демонстрантите, отбеляза Асошиейтед прес. Демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон около сградите на правителството и законодателния съвет на Хонконг, пред които протестиращи лагеруват от няколко дни. Полицията издигна барикади, за да не даде възможност на нови хора да се присъединят към лагеруващите демонстранти.

Протестиращите блокираха днес голяма пътна артерия и парализираха част от центъра на града в знак на протест срещу решението на Пекин да ограничи всеобщото избирателно право в бившата британска колония, минала под китайско опекунство.

По-рано главният администратор на Хонконг призова хората да не участват в незаконни протести, съобщи Ройтерс.

Това бе първото обръщение на Лян Чжънин към протестиращите, откакто студенти започнаха миналата седмица демонстрация, в която призовават за повече демокрация и настояват той да се срещне с тях да обсъдят изборни реформи.

Хиляди демонстранти се събраха вчера вечерта пред централата на местната изпълнителна власт в отговор на призивите на студентски активисти. По изчисления на агенция Франс прес в протеста са участвали повече от 10 000 души, а организаторите му съобщават за 60 000.

До момента са арестувани общо 74 души, съобщи полицията, цитирана от АФП.

Продемократично движение "Окупирай центъра" предвиждаше да започне окупацията на финансовия и бизнес център на града в сряда, но заради студентската мобилизация изтеглиха по-рано началото на акцията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят