Десетки хиляди французи протестираха срещу еднополовите бракове

Десетки хиляди французи протестираха срещу еднополовите бракове

Няколко десетки хиляди се събраха в неделя на протест в Париж срещу проект за легализиране на еднополовите бракове във Франция - едно от големите предизборни обещания на президента социалист Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

Организаторите, подкрепяни от Католическата църква и дясната опозиция, възнамеряват да поддържат натиска, докато парламентът разглежда от 29 януари нататък законопроекта за еднополовите бракове и осиновяването на деца от гей-двойки.

Тази демонстрация е проверка за Франсоа Оланд, тъй като много ясно показва, че във Франция милиони хора са разтревожени от тази реформа, заяви генералният секретар на основната дясна партия Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе, включвайки се в шествието.

Архиепископът на Париж Андре Вен-Троа също се присъедини към похода, за да изрази подкрепата си и да насърчи организаторите.

Демонстрация в подкрепа на реформата е предвидена за 27 януари.

Министърът на правосъдието Кристиан Тобира заяви, че правителството няма да се откаже от проекта независимо от днешните протести. Тя изключи и възможността за организиране на референдум, за какъвто настоява част от опозицията, както и 115 парламентаристи.

Мнозинството от французите (56 процента) подкрепят гей-браковете. Планът да се разреши осиновяване на деца от хомосексуални двойки се ползва с по-слаба подкрепа (50 на сто), показват най-новите сондажи.

Четири жени се съблякоха днес голи до кръста на площад "Свети Петър" във Ватикана в знак на протест срещу позицията на Светия престол против еднополовите бракове, предаде Асошиейтед прес. Полицията бързо изведе жените и акцията изглежда не смути традиционната неделна молитва на папата. На гърба си жените бяха изписали с боя "На хомосексуалността се уповаваме" и "Млък". Тук сме днес, за да протестираме срещу хомофобията, заяви една от участничките в скромния протестен акт - Инна Шевченко. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят