Десетки хиляди грузинци протестираха срещу президента Саакашвили

Хиляди грузинци излязоха на протест пред сградата на парламента в Тбилиси с искане за оставката на президента Михаил Саакашвили и се заканиха, че няма да се разпръснат, докато това не стане.

Според ББС в протеста са се включили над 60 000 демонстранти. Според руските агенции обаче демонстрантите са повече от 100 0000.

Протестиращите обвиняват Саакашвили за поражението от Русия в конфликта през август миналата година и за "задушаването" на демокрацията.

Опозицията твърди, че десетки нейни членове са арестувани преди протеста, но властите отричат тази информация.

Протестът преминава без инциденти, като в района не се наблюдава засилено полицейско присъствие, отбелязва ББС. Опозицията призова властта да не използват сила, за да разпръсне демонстрантите.

В същото време Саакашвили призова грузинците да са обединени и "да работят денонощно, за да освободят окончателно страната". Той говори по време на възпоменателна церемония по повод убитите от армията на СССР грузинци по време на протест преди 20 години.

Грузинският държавен глава свърза събитията от 1989 година с тези от миналия август, когато Тбилиси провокира кратка война с Русия.

"Не мисля, че някой трябва да се изненадва, че след като Грузия загуби 20% от територията си и в страната няма демокрация, искаме оставката на президента", заяви Нино Бурджанадзе, бивша поддръжничка на Саакашвили и сегашен опозиционен лидер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?