Десетки хиляди искат оставката на грузинския президент

Десетки хиляди искат оставката на грузинския президент

Десетки хиляди грузинци излязоха в петък на протест пред грузинския парламент в столицата Тбилиси с искане президентът Михаил Сакашвили да подаде оставка и да се проведат предсрочни парламентарни избори, предадоха световните информационни агенции.

На митинга бяха издигани лозунги "Не се страхувам!" и "Грузия - без президент". Освен провеждане на парламентарни избори през пролетта на 2008 г., протестиращите поискаха от Саакашвили промяна на избирателния закон и освобождаване на политическите затворници. Няма да си тръгнем, докато президентът не изпълни исканията ни, каза пред събралите се Гия Тортладзе - един от лидерите на опозицията.

В навечерието на демонстрацията нейните организатори заявиха, че се надяват да изведат на булевард "Руставели" между 70 и 100 хил. души. Но според медиите, властите не позволяват на много хора от провинцията да стигнат до Тбилиси.

Протестиращите обвиняват държавния глава в корупция, авторитарно управление и настояват той да се оттегли по демократичен начин. Според анализатори Грузия преживява най-тежката си политическа криза от 2003 година.

Преди месец разделената опозиция реши да се обедини в общ фронт срещу Сакашвили и да се проведат протестни митинги в цялата страна. “Това правителство не изпълни нито едно от обещанията, с които дойде на власт. Хората настояват за основни неща. Хората са гладни”, заяви един от протестиращите, цитиран от ББС.

През 2003 г. Едуард Шеварнадзе подаде оставка като президент под натиска на масови протести. Малко след това на неговото място беше избран прозападният лидер Михаил Саакашвили, който обеща да се пребори с масовата корупция в страната, но оттогава досега много хора загубиха доверието си към него. Демонстрантите подчертават, че няма да предприемат никакви радикални действия, за което изрази надежда и външният министър Гела Бежуашвили.

“Ние не подтикваме хората към революция. Ние подтикваме хората към протест”, заяви един депутатите от опозиционната Консервативна партия Кака Кукава.

Самият президент отхвърли обвиненията. Според Сакашвили преди той да дойде на власт, Грузия е била една провалена държава, а сега е модел за демократично развитие и икономически реформи.

Правата на човека в Грузия бяха защитени и от намиращия се в страната помощник държавен секретар на САЩ по европейските и азиатските въпроси Дениъл Фрид. Митингите и демонстрациите са част от демокрацията, каза той. Агенция Ройтерс цитира Фрид да казва, че в Тбилиси се провежда тест за способността на политическата система на Грузия да намери място за несъгласните и да проведе разумен дебат.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?