Десетки хиляди излязоха по улиците на Москва срещу намесата в Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха в Москва на протестно шествие срещу намесата на Русия в Украйна ден преди в Крим да се проведе референдум за присъединяването на автономната република към Руската федерация.

Според Франс прес демонстрацията е била подкрепена от 50 000 души, част от които развяваха знамената на Украйна и Русия. Според руската полиция обаче присъстващите са били едва 3000-4000 души.

Основният лозунг, с който маршът измина няколко километра, бе "За Русия и Украйна без Путин". 

"Референдумът в Крим няма как да е легитимен, както твърдят руските власти, защото се провежда под дулата на пистолетите", заяви пред събралите се на митинга Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът". 

Митингът завърши с приемането на декларация, в която се настоява президентът Владимир Путин незабавно да изтегли руските войски от територията на Крим, да прекрати намесата във вътрешните работи на Украйна и Русия да спазва международните споразумения, които гарантират териториална цялост на тази страна. Декларацията съдържа и призив към международната общност да направи всичко възможно и да предотврати евентуална война в сърцето на Европа.

Паралелно се проведе и по-малко шествие в подкрепа на политиката на президента Владимир Путин, което мина под надслов "В подкрепа на Крим и против фашизма".

По време на демонстрациите, които бяха охранявани от хиляди служители на реда, не се стигна до сблъсъци. Полицията обаче арестува няколко от участници в днешната акция в Москва "Против присъединяването на Крим към Русия". 

Москва обяви, че ще признае резултатите от референдума в Крим, който бе обявен от Запада и Киев за незаконен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят