Десетки хиляди норвежци пяха напук на Брайвик песничка, която той мрази

Десетки хиляди норвежци пяха днес в Осло и в други градове на Норвегия в знак на протест срещу масовия убиец Андерш Брайвик, отнел миналата година живота на 77 души в два атентата, предадоха световните агенции.

Норвежците откликнаха на призив, отправен в интернет, да изпеят детска песничка, която Брайвик мрази и осмивал. Само в центъра на Осло, на площад на няколкостотин метра от  съда, където се гледа делото срещу Брайвик, се събраха около 40 000 души. Още хиляди се събраха на колективното пеене в много норвежки градове, съобщи Ройтерс.

Песента, която противниците на Брайвик изпълняват, се нарича "Деца на дъгата". Тя възхвалява мултикултурализма в Норвегия, който Брайвик изтъкна като мотив за двата си атентата през юли миналата година. Песента е написана през 1970 г. и е норвежка версия на американското парче на фолк изпълнителя Пийт Сийгър "Rainbow race", допълва Асошиейтед прес.

Автор на норвежката версия е Лилебьорн Нилсен, когото Брайвик не може да понася. Миналия петък в съда в Осло Брайвик заяви, че този певец и композитор е пример за марксист, проникнал в културните среди и че песента му е типично средство за промиване на мозъците в норвежките училища, припомня Франс прес.

На колективното пеене в Осло Нилсен, облечен в черно, прочете приветствие от 93-годишния Сийгър, допълва ДПА. Множеството, събрало се под дъжда, носеше чадъри и рози. Сред хората имаше възрастни с инвалидни колички и ученици, допълва Франс прес.

След като в Осло приключи колективното изпълнение на песента, множеството се отправи към съда, където започна поредното заседание по делото срещу Брайвик.

Проявата днес напомни за огромните демонстрации в Осло и в други норвежки градове няколко дни след кървавите нападения на Брайвик миналата година, припомня ДПА.

През това време в съдебната зала Брайвик изслушваше невъзмутимо разказите на хора, оцелели в едно от двете нападения - бомбения атентат в Осло, отбелязва Франс прес.

Пред съдиите двадесет и четиригодишна жена, работила на рецепцията в сградата на Министерския съвет, взривена от Брайвик, разказа как е била тежко ранена в атентата и сега има проблеми с паметта. Тя каза, че от трите години учене по специалност "политически науки" тя не си спомняла почти нищо и трябвало да повтори обучението си.

После показания даде бащата на младата жена. Лекар по професия, той разказа в съда колко жестоки са били раните на дъщеря му, оцеляла по чудо от атентата. Няколко пъти бащата на младата жена едва успяваше да сдържи сълзите си. Прокурорите и хора от аудиторията също изглеждаха силно развълнувани.

В съда свидетелства и 67-годишен служител на Министерството на правосъдието, също оцелял в атентата в Осло.

Тогава той бил в отпуска, но отишъл, за да разпечата документи в кабинета си. Мъжът каза, че от експлозията лицето му сякаш било изтръгнато. След тежки операции той се върнал на работа на непълен работен ден. Зрението му е намаляло с 80 процента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?