Десетки хиляди от италианското движение на "сардините" демонстрираха във Флоренция

Десетки хиляди от италианското движение на "сардините" демонстрираха във Флоренция

Десетки хиляди последователи на италианското движение на "сардините" излязоха вчера на демонстрация във Флоренция срещу крайната десница и националистическите идеи на лидера на партия "Лига" Матео Салвини, предаде Франс прес.

Гражданското движение бе основано на 14 ноември от четирима младежи в Болоня, припомня агенцията.

"Ние сме 40 000, повече, отколкото в Болоня", заявиха организаторите на протестната проява, като на първата демонстрация на движението се събраха 15 000 души.

Сред демонстрантите имаше много млади хора, а също така и семейства с деца. Както и на предходните десетина демонстрации на движението, част от протестиращите носеха табели с нарисувани на тях сардини, а други скандираха лозунги от рода на - "Всяка сардина има право на съществуване".

Движението се появи в реакция на неочакваната победа в края на октомври на кандидатката на "Лига" на регионалните избори в област Умбрия, която бе бастион на италианската левица в продължение на 50 години.

След края на съюза му с Движение "Пет звезди" и излизането му от правителството Матео Салвини заяви, че една по една ще спечели на регионални избори всички области на Италия, с което се надява да свали от власт сегашното правителство на "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия

Споделяне

Още по темата

Още от Европа