Десетки хиляди поляци излязоха на протест в защита на демокрацията

Десетки хиляди поляци излязоха на протест в защита на демокрацията

Хиляди поляци излязоха по улиците в големите градове на страната, за да защитят демокрацията и правовия ред в страната. Над 13 000 души се събраха в столицата Варшава пред сградата на парламента.  Митинги имаше в Гданск, Вроцлав, Лодз, Катовице, Познан, и др. Навсякъде бяха издигнати плакати с надписи “Да защитим конституцията!“, “Не на властта на „Право и справедливост!“

Те протестираха срещу консервативна партия "Право и справедливост", смятайки, че тя представлява заплаха за демократичното развитие на Полша. Жителите на страната не са съгласни с нарушенията на конституцията и опитите на правителството да ограничи основните права и свободи на населението.

Консервативната партия "Право и справедливост", която е на власт от месец, и управлявалите доскоро либерали от "Гражданска платформа" са в битка за влияние над Конституционния съд, който може да подкрепя или да блокира реформи в държавата. Новите управляващи започнаха инициатива по подмяна на състава на съда, който цели да смени седем от съдиите, които бяха законно избрани от предишните управляващи.

Още по темата
Още от Свят

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?