Десетки хиляди протестираха срещу закона "Дима Яковлев" в Москва

Десетки хиляди протестираха срещу закона "Дима Яковлев" в Москва

Хиляди демонстранти се събраха в неделя Москва за протестно шествие срещу закон, забраняващ осиновяването на руски деца от американски граждани. Участниците в протестната проява заявяват, че правителството на президента Владимир Путин е превърнало сирачетата в заложници на един политически спор, предаде Ройтерс.

В протестното шествие на опозицията срещу закона "Дима Яковлев" (известен още като закон "Анти-Магнитски") в Москва са участвали 9000 души според руското вътрешно министерство и 80 000 според организаторите. Кореспондент на Франс прес съобщи за най-малко 20 000 демонстранти, протестиращи при температура от минус 13 градуса по Целзий в руската столица срещу приетия наскоро закон, забраняващ осиновяването на руски деца от американски граждани.

Демонстрантите носеха плакати със снимки на депутати, прокарали закона в парламента, зачеркнати с думата "Позор" в червено, и транспаранти, на които се четеше "Отмяна на закона на страхливците". Шествието се движеше по протежение на булевардите между площад "Пушкин" и булевард "Сахаров", а участниците викаха "Русия без Путин! " или "Путин е крадец!", отбелязва АФП.

Членът на координационния съвет на опозицията Сергей Удалцов заяви пред журналисти, че следващата разрешена акция на опозицията е планирана за март-април.

Около 1000 души са участвали в протест срещу закона "Дима Яковлев" в Санкт Петербург, съобщи полицията, като уточни, че проявата е минала без нарушения на обществения ред.

Спорният закон "Дима Яковлев" влезе в сила на 1 януари тази година. Той беше приет като ответна мярка на американския закон "Магнитски", който забранява издаването на визи на руснаци, обвинени в нарушаване на човешките права, и замразява техни активи в САЩ, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?