Десетки хиляди руснаци са окупирали елитните алпийски курорти

Около 20 хиляди туристи от Русия се появиха миналата седмица в изключително популярния сред богатите руснаци Куршевел. По случай Рождество Христово (руската църква го отбелязва на 6 и 7 януари) в известния френски ски курорт беше организирано празнично спускане с участието на няколкостотин инструктори от Френската скиорска школа (ESF), пише френският в. "Монд".

През първата седмица на януари руснаците наброяват 70% от гостите, но те са много и през останалата част от годината. Четиринадесетте петзвездни хотела на курорта са заети предимно от руснаци, които са тук, защото търсят комфорт, красив пейзаж и качествено обслужване, казва Жилбер Блан-Тейер, кмет на Сен Бон Куршевел. За "делото Прохоров", което преди време помрачи любовта на руснаците към Куршевел, вече никой не си спомня.

Доволен от възможността да получи всички тези клиенти с висока покупателна способност, в момент, когато повечето европейци са се върнали на работа и са напуснали курорта, Куршевел цяла седмица организира многобройни празнични мероприятия, свързани с Коледа – от концерти и тенис турнири до посрещане на руския Дядо Мраз, пише изданието, като в заключение разяснява, че от 31 декември до 13 януари животът в Русия замира.

Доволни от руския наплив към Алпите са и австрийски курорти. Австрия става все по-привлекателна туристическа цел за руснаците, пише австрийският вестник "Ди Прессе". От януари до ноември 2011 г. тук са почивали около 360 хил. руснаци, което е с 31.6% повече в сравнение с 2010 г.

Тези дни около 4 хиляди руски туристи са се разположили в селцето Ишгл, в което  живеят 1600 души. Блондинки с разкошни кожени шапки, рускоговорящи ски инструктори и келнери, табелки "При нас се говори руски", празници и гала-вечери, предназначени за руската Коледа - в алпийските курорти вече отдавна са се ориентирали към гости от Източна Европа, допълва изданието.

"Предразсъдъците и стереотипите от миналото днес вече не важат", казва Андреас Щайбъл, шеф на Туристическия съюз на Ишгл. "Новите руснаци", които пръскаха пари наляво и надясно, потънаха в Лета. Днес, казва Щайбъл, на ски почивка в Алпите идва предимно средната класа, предпочитаща спокоен европейски отдих.

Както казва Томас Волф, управител на един от алпийските хотели, допреди 10 години първите седмици на януари бяха мъртъв сезон. Днес благодарение на руснаците в хотелите на курортни места като Китцбюел и Зьолден не може да се намери дори едно свободно място. Руските туристи са готови да харчат за почивка повече от гостите от други страни, смята Волф. При това, отбелязва той, времената на разюзданите вечеринки "а-ла-рус" с шампанско и водка минаха. Сега руснаците предпочитат тихият семеен отдих и процедури в спа салони и изискана вечеря пред шумните дискотеки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?