В навечерието на съдбовно гласуване в парламента

Десетки хиляди стачкуват в Гърция

Десетки хиляди стачкуват в Гърция

Общественият транспорт, медицинските и други услуги в Гърция са блокирани днес заради 48-часовата стачка по призив на синдикатите в отговор на новия правителствен план за икономии, предаде ДПА.

Започналата днес двудневна стачка спря полетите на самолетите между 10 и 13 ч. и остави фериботите закотвени на пристанищата. Влаковете, метрото в Атина и такситата също не предлагат услугите си. Болниците приемат само спешни случаи. Затворени са училищата, банките и общинските служби, бизнесът не работи. От вчера адвокатите също спряха работа за пет дни, а прокурорите удължиха стачните си действия до 18 ноември.

В стачката, която ще продължи и утре, когато парламентът се очаква да гласува проектозакон за нови рестриктивни мерки, предвиждащ икономии в размер на 18,5 милиарда евро до 2016 г., участват десетки хиляди работещи, съобщава Ройтерс.

Правителството умолява гърците да приемат мерките, за да избегнат национален банкрут, но една четвърт от населението е безработно, бедността и самоубийствата се увеличават, а много гърци не крият гнева си към политическата класа.

"Да върват по дяволите," казва 65-годишен пенсионер, цитиран от Ройтерс. "Питат ли ме те как се чувствам като ходя в църквата да прося храна. Не бих убил и муха, но с удоволствие бих обезглавил някого от тях".

Стачката днес и утре бе свикана по призива на двата синдиката от частния и държавния сектор - ГСЕЕ и АДЕДИ. По думите на главния секретар на ГСЕЕ Никос Кюцукис целта е да се изпрати послание на правителството, че мерките не бива да бъдат приети.

Новите мерки за икономии предвиждат орязване на заплати и пенсии, намаляване на броя на държавните служители и допълнителна дерегулация на пазара на труда. Те ще се добавят към три закона, приети от 2010 г. насам, които подложиха страната на строга програма за икономии в замяна на заемите от ЕС и МВФ.

Приемането на новите мерки за икономии е предварително условие за отпускането на следващия транш на стойност 31,5 млрд. евро от международната финансова помощ за Гърция. Този транш е жизненоважен за страната, чиито средства вече са изчерпани.

Законопроектът за приемането на "Средносрочната рамка за финансова стратегия 2013-2016 г.", наречена още "Меморандум 3", е внесен вчера в парламента. Вотът е утре и се определя като ключов за единството на трипартийното правителството на премиера Андонис Самарас.

Настъпи съдбоносният час за коалицията, от днес до неделя (когато трябва да бъде гласуван бюджетът за 2013 г.) на изпитание е подложена политическата издръжливост на кабинета. Управляващите са изправени не само пред нападките на опозицията, но и пред гнева на работещите, които от днес са на улиците, отбелязва в. "Вима".

Третият коалиционен партньор в кабинета Демоктратичната левица ДИМАР, обяви, че ще присъства в залата по време на вота, но няма да участва в гласуването на мерките, пише в. Имерисия". Решението е взето вчера от ръководството на партията. А това означава, че мерките ще бъдат приети с ограничено мнозинство от 152-156 депутати, тоест с гласовете на другите две политически сили в правителството - Нова демокрация и ПАСОК. ДИМАР отказва да гласува мерките в частта им, касаеща промените на пазара на труда.

В. Та неа" коментира, че решението на ДИМАР е донесло "глътка въздух".

Гръцкият премиер Андонис Самарас призова партньорите от своя коалиционен кабинет да гласуват следващата седмица бюджета за 2013 г. и новите мерки за икономии, като потвърди, че това ще са не само последните мерки, но и с приемането им най-сетне ще сложи край на сценариите за излизане на страната от еврозоната. Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще е равносилно на девалвация и на инфлация със загуби на 80 на сто от жизнения стандарт, който гърците са имали през 2009 г.,  ще взриви страната и ще постави на огромни рискове всички открити национални въпроси, предупреди Самарас.

Той увери, че няма да има повече орязване на заплати и пенсии и че намаляването на бюджетния дефицит с 13,5 млрд. евро, колкото е размерът на предложението от новите мерки за икономии, ще е последното. Премиерът даде да се разбере, че гласуването на мерките трябва да стане незабавно, за да може страната да получи транша от 31,5 млрд. евро, от които по думите му само 10 на сто ще отидат при кредиторите.

Истински се боря, за да вземем повече пари, така че да бъдат покрити дълговете на държавата и да бъде стимулирана икономиката. Парите, които ще влязат на пазара, ще са повече от съкращенията, които ще бъдат направени. След като бъдат гласувани мерките и вземем транша, свежи пари ще влязат в домакинствата и предприятията, а страхът от връщане на драхмата ще отстъпи място и ще започнат да идват инвестиции, каза Самарас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани