Десетки хиляди унгарци подкрепиха университета на Сорос

Около 80 000 души излязоха в неделя вечерта на протест срещу плановете за затваряне на Централноевропейския университет в Будапеща, съобщават световните информационни агенции. Това е един от най-масовите протести срещу управлението на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС.

През миналата седмица унгарският парламент набързо прие предложения от правителството закон, с който съществуването на университета стана невъзможно. Законът предвижда да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация.

Университет е създаден през 1991 г. от американския милиардер и филантроп с унгарски произход Джордж Сорос, който Виктор Орбан се зарече да "измете" от Унгария.

Още преди протеста, над 900 университетски преподаватели от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане. Реакция имаше от САЩ и от Европейския съюз.

По време на своята демонстрация протестиращи унгарци прекосиха моста "Сечени" и изпълниха площада пред парламента в Будапеща, който беше охраняван от внушително количество полиция. След това протестът продължи до сградата на секретариата по образованието и до партийната централа на ФИДЕС. Накрая бе блокиран площад "Октогон", едно от най-оживените места в центъра на унгарската столица. От началото до своя край протестът остана мирен.

Демонстрантите поискаха от президента Янош Адер да не подписва скандалния законопроект. Те скандираха "Какво искаме да направи Адер? Вето!", "Свободна страна, свободен университет", "Това е краят, Виктор" и "ФИДЕС е мръсна".

"Правителството иска да запуши устата на всеки, който не мисли като него, който мисли свободно, може да е либерален, може да е ляв. Според правителството един от центровете за такива хора е точно ЦЕУ... Трябва да защитаваме академичната свобода и ЦЕУ", каза един от организаторите на протеста Корнел Клопщайн, докторант в университета на Билфийл, Германия.

Правителството предлага и мерки за промяна във функционирането на НПО-тата, които ще трябва да се регистрират, ако имат годишен чуждестранен приход от 7,2 млн. форинта или 25 хил. долара. Правилата отново са насочени към организации, които са финансирани от Сорос.

Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев каза, че университетът ще продължи дейността си нормално. Ако обаче законът влезе в сила, ЦЕУ спира да приема нови студенти от 1 януари 2018 г.

Ректорът обясни, че Държавният департамент на САЩ ще изпрати дипломати в Будапеща, за да преговарят. Ректорът, който е и бивш канадски политик, прекара няколко дни във Вашингтон, за да лобира сред законодатели и медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят