Година след трагедията във Фукушима

Десетки хиляди японци настояха страната да се откаже от ядрената енергия

Япония почете паметта на жертвите от опустошителното земетресение и цунамито

Десетки хиляди японци настояха страната да се откаже от ядрената енергия

С минута мълчание Япония почете паметта на жертвите от разрушителното земетресение и вълните цунами, които на 11 март миналата година опустошиха северозападната част на страната. Минутата мълчание беше обявена точно в 14,46 ч. местно време (7,46 ч. бълг. време) - момента, когато Япония беше разтърсена от първия подземен трус.

На 11 март м.г. трус с магнитуд 9.0 причини значителни разрушения и предизвика вълна цунами, висока до 40 метра на отделни участъци. Стихията унищожи цели градове на японското крайбрежие и предизвика авария на АЕЦ "Фукушима-1", която от своя страна доведе до замърсяване на обширни територии с радиоактивни вещества.

По последни данни жертви на трагедията са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали. Над 350 хиляди души са останали без покрив. Поради изтичане на радиация от "Фукушима-1" само от 20-километровата зона около централата трябваше да бъдат евакуирани над 20 хиляди души.

Десетки хиляди демонстранти излязоха днес на улиците в североизточната японска префектура Фукушима, за да настояват страната да се откаже от атомната енергия. Около 16 000 местни жители, бежанци, активисти, деца и чужденци изпълниха бейзболния стадион в град Корияма на шейсетина киломента от централата. Те призоваха за отказ от атомната енергия и поискаха операторът на авариралата АЕЦ - ТЕПКО, да обезщети изцяло жертвите, съобщава Франс прес.

"Градът ни се превърна в нов Чернобил", извика в мегафона си Масами Йошидзава, притежавал някога животновъдна ферма само на 10 км от централата.

"Днес сме изгубили надежда, но ще се върна в своя град, ако ще това да ми отнеме остатъка от живота", обеща той, възкачен върху колата си, облепена със снимки на неговите крави.

Група монаси с кафяви и бели раса припяваше будистки сутри недалеч от демонстранти, понесли плакати с надписа: "Никога не ще забравим Големия трус от 11 март. Никога не ще простим ядрения инцидент".

"От ден на ден все повече забравят Фукушима", съжали Юмико Оно, 34-годишна художничка, пристигнала от Токио. "Ако не надигнем глас сега, може да се случи нов инцидент. Искаме да кажем на света, че кризата и трудностите продължават", добави тя.

След молитва на стадиона демонстрантите организираха шествие из града, където бяха запалени хиляди свещи в памет на жертвите от вълните цунами.

Същевременно противници на ядрената енергетика протестираха в неделя пред токийската централа на електрическата компания ТЕПКО, оператор на авариралата вследствие на силното земетресение и цунами АЕЦ „Фукушима”. Те поискаха затваряне на всички атомни електроцентрали.

"Спрете ядрените реактори", скандираха протестиращите. "Настояваме ТЕПКО да не стоварва върху нас загубите. Няма да търпим компанията да се опитва да обезщети по най-скъпернически начин жертвите на катастрофата си”, заяви един от организаторите на протеста.

Цунамито преди година предизвика прекъсване на електрическото захранване на АЕЦ „Фукушима” и спиране на охладителните системи. Стапянето на горивото в три реактора предизвика водородни експлозии и изхвърлянето на радиация в района около централата. Наложи се спешната евакуация на повече от 100 000 души.

Компанията ТЕПКО, подпомогната финансово от японската държава, трябва да обезщети повече от милион и половина души. За демонтирането на ядрената електроцентрала Фукушима, разположена на 220 км северно от Токио, ще са необходими повече от 40 години.

Гневът сред японската общественост не е изстинал от времето на инцидента. Нараства недоверието към 54-те ядрени реактора в страната, от които само два са още в експлоатация.

Експерти обаче предупреждават, че при пълен отказ от ядрената енергия вносът на изкопаеми горива ще струва твърде скъпо на Япония, лишена от ресурси и зависеща от външните си контакти.

Страната няма да издържи дълго, ако затвори ядрените си централи, твърди Шиничиро Такигучи, експерт от японски изследователски институт.

"По-разумно ще е да се използват в по-голям мащаб други енергоизточници и постепенно да се намалява делът на ядрената енергия, а междувременно да се въвеждат допълнителни мерки за сигурност", коментира той.

Основната траурна церемония в неделя се състоя в токийския Национален театър. В нея, въпреки неотдавнашните здравословни проблеми, участва император Акихито, както и премиерът Йошихико Нода.

Император Акихито благодари на цялата международна общност за помощта, предоставена на страната му. Седемдесет и осемгодишният Акихито призова гражданите да не забравят жертвите и изрази надежда, че Япония ще успее да се възвърне към нов живот след земетръса, вълните цунами и последвалата авария в АЕЦ "Фукушима-1".

Императорът призна, че реконструкцията на опустошените и частично заразени с радиация области среща редица затруднения.

На церемонията в Токио, едва възстановил се след поставяне на коронарен байпас, император Акихито и императрица Мичико се помолиха пред огромна композиция от живи цветя. Премиерът Нода обеща да стори всичко възможно, за да бъдат отстранени щетите от разрушенията, а споменът за трагедията да се превърне в поука за идните поколения.

Националната телевизия показа японци, събрали се в храмовете и на местата на най-големите разрушения по крайбрежието на страната. На много железопътни линии бе спряно движението на влаковете и на пътниците беше предложено да си спомнят за жертвите на стихийното бедствие.

Другаде в страната, по-специално в градовете по североизточните брегове, много семейства, завърнали се за този ден в родните места, се молеха с лица, обърнати към Тихия океан.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?