Десетки изрядни шофьори глобени заради "уникалната" тол система

Пътната агенция обещава да отмени всички санкции, ако се оплачете

Десетки изрядни шофьори глобени заради "уникалната" тол система

На десетки изрядни шофьори са издадени глоби за липса на винетка. Причината е в "уникалната и единствена в света", според българските власти, тол система. За нея държавата плати 320 млн. лв. на австрийската "Капш" до този момент. Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е отменила всички наложени такива санкции на шофьорите, които са подали оплаквания. Инструктирала е и служителите си тези глоби да бъдат отменени, ако някой се оплаче. Това стана ясно от обясненията на члена на Управителния съвет на АПИ проф. Олег Асенов пред телевизията.

Той не посочи на колко изрядни шофьори са наложени неправомерно санкции. Не каза и дали виновните за поредния абсурд с тол системата са наказани и как.

Освен да отменим наложените глоби, да се извиним и да поправим грешката, няма друго какво да направим, каза проф. Асенов. "Виновните лица си поеха отговорността. Работим в полза на клиента", допълни той.

От разказите на хората обаче стана ясно, че това им е коствало нерви и разправии с институциите, докато им бъдат отменени глобите. Потърпевшите са препращани от централата на АПИ на площад "Македония" в София до Националното тол управление, което се намира на края на бул. "Цар Борис ІІІ" към "Княжево", откъдето - към монополиста ИТС. Чак след като са използвали връзки и са се свързали с "високопоставен шеф" в АПИ случаят им е бил решен, обясненията пред Нова телевизия потърпевша.

Въпреки десетките сигнали на ужилени шофьори, проф. Асенов увери, че "системата работи коректно", а основният проблем е при въвеждането на данните. "Работим в полза на клиентите и не искаме изрядните потребители да бъдат глобявани", каза пътният шеф. Препоръча преди да тръгнем на път да отделим "една минута" и на сайта на bgtoll да проверим дали всичко е наред, за да не получим поредната честитка за нарушител.

Новите проблеми с е-винетките

Проблемът е свързан с активирането на е-винетката, която трябваше да улесни живота ни.

По закон след като купите е-винетка, тя би трябвало да е активирана до 5 минути и да можете да пътувате спокойно.

На практика обаче се оказва, че винетката се активира след 30 минути. Така, ако вие потеглите след 5 минута и минете през тол рамка, тя ще ви отчете като нарушител. Националното тол управление ще ви състави фиш до 5 дни и ще получите глобата след още известно време, неясно колко.

Този проблем е установен при 15 - 16 пункта за продажба на винетки от монополиста на пазара "Интегрирани трафик системи", обясни проф. Асенов. По думите му дадени са указания на ИТС да го отстранят. Пътният шеф не посочи дали е санкциониран монополистът за този пропуск.

Друг проблем е свързан с варианта, при който купувате винетката онлайн и вие лично въвеждате данните. Тогава е възможно в компютъра ви или в мобилното ви устройство да е останал кеш и дори вие коректно да сте въвели всичко, тол системата да не отчете това.

Така отново ставате нарушител и е възможно да получите не една, а няколко глоби, в зависимост от това колко пъти сте преминали през тол рамка, докато разберете, че сте неизряден за "уникалната" тол системата.

В този случай е виновен потребителят на услугата, защото не е проверил дали е останал кеш на компютъра му и санкциите му няма да бъдат отменени, стана ясно от обясненията на проф. Асенов.

Има и трети проблем - вие въвеждате всичко коректно в бланката, ако купувате от пункт на монополиста ИТС или АПИ, но служителят неволно бърка. Така вие отново сте нарушител и ще бъдете глобен, възможно е отново няколко пъти, докато разберете това.

При този случай обаче имате шанс санкциите да ви бъдат отменени, ако докажете на АПИ, че всичко каквото се изисква от вас сте го направили. Така се е спасил от солени глоби шофьор от Враца, което обаче му е коствало време, нерви и усилия.

"Създали сме механизъм за контрол на въвеждането на данните в пунктовете за продажба. Когато се установи, че потребителят коректно е попълнил декларацията си с данните за е-винетката, а грешката е на служителя на пункта, той поема отговорност за това", обясни проф. Асенов.

Системата работи коректно, но при въвеждането на данните потребителите трябва да внимават, каза пътният шеф и призова хората при покупка на е-винетка да проверяват по няколко пъти вписаната информация преди да платят.

Защо тол системата не уведомява, че за нея сте нарушител

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че свръхумната тол система няма опция да уведоми собственика на превозното средство, че е нарушител още при първото засичане на подобни грешки.

Отговорът е много прост, както се изрази проф.Асенов - такъв е законовят ред, който АПИ спазва. Той обясни, че закупуването на винетка е анонимно, защото не се купува с лични данни. Това не е вярно, тъй като във формуляра, който попълва купуващият винетка посочва регистрационния номер на автомобила, имената на собственика му и ЕГН-то. Така че не би следвало да бъде проблем той да бъде уведомен.

На практика обаче собственикът се уведомява за санкциите чак, когато получи електронните фишове по пощата, стана ясно от обясненията на проф. Асенов.

Задължителна проверка преди да тръгнете на път

За да не изпадате в такива абсурдни ситуации е най-добре да направите проверка дали имате валидна винетка и издадени електронни фишове за неплатени пътни такси, според тол системата, посъветва пътният шеф.

Това става на сайта www.bgtoll.bg, като справката се извършва чрез бутона "Проверка за нарушения". Необходимо е да въведете регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика му, съответно ЛНЧ за чужди граждани или ЕИК за юридически лица.

Справка може да се прави и за статуса на връчени вече електронни фишове по номер на нарушението и ЕГН на собственика на автомобила.

Проверката дава информация за номера на нарушението, регистрационния номер на пътното превозно средство, типа на нарушението, място на извършването му (път, посока, област, град), дата и час, дължима сума, а също и статус на нарушението.

Електронните фишове за неплатена пътна такса се съставят при преминаване през контролните рамки на Националното тол управление, като за нарушението е генериран доказателствен запис. Те се връчват по пощата на собствениците на автомобилите, за които е установено нарушението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?