Десетки коне, стотици каруци и МПС за незаконен дърводобив са задържани през годината

Десетки коне, стотици каруци и МПС за незаконен дърводобив са задържани през годината

В сезона на дърводобива горските засилват контрола върху дърводобива и само за последната седмица са направени над 15 200 проверки и са задържани 13 моторни превозни средства, 15 каруци и кон, моторни триони и други уреди за незаконна сеч, съобщиха от Министерството на земеделието в петък.

За деветте месеца на годината инспекторите са направили 121 хиляди проверки, при които са съставени близо седем хиляди акта за нарушения. Задържани са  над 4000 пространствени куб. м дървесина, от които близо 3 500 куб. м  – дърва за огрев. Най-често нарушенията са за незаконно добити дърва, без контролна марка и без наличие на превозен билет. В периода до края на септември са задържани над 220 моторни превозни средства, 80 коня, близо 500 каруци, над 250 моторни триони и други уреди за незаконен дърводобив.

Най-пресните случаи със заловени бракониери са от преди ден.

Около 19.30 часа, в село Превала, община Чипровци горски инспектори от Берковица спират за проверка лекотоварен автомобил УАЗ, без регистрационни номера, без документи и без светлини. В него са открити 2.5 пространствени куб. м дърва за огрев, немаркирани и без документ. Шофьорът е отказал съдействие и била извикана полиция, с чоето съдействие му е съставен акт, а автомобилът и дървата са задържани.

При другия случай , след сигнал, горски от Велико Търново установили, че в землището на село Кесарево, община Стражица, е извършена незаконна сеч.  Дърветата не са маркирани и от общината не са издадени необходимите документи за дейността. Работата по случая продължава.

Eкипите горски инспектори към Изпълнителна агенция по горите през седмицата са задържали и две преотстъпени контролни горски марки на частни лесовъди, регистрирани в публичния регистър на ИАГ.

На 2 октомври за проверка бил спрян камион в село Дражево, община Своге. Той превозвал 6 куб. м букова дървесина, добита от горска територия в землището на село Горна Бела речка, община Вършец. Автомобилът нямал монтирано GPS устройство за проследяване, което е задължително по горското законодателство. Самата дървесина е била немаркирана и не е имала издаден превозен билет. Половин час по-късно, регистриран в публичния регистър на ИАГ лесовъд е издал превозен  билет с цел да узакони дървесината. Проверяващите обаче вземат шайби от транспортираните секции дървесина и ги налагат на терен. Установява се, че дървесината е добита без позволително за сеч от горска територия, собственост на физическо лице, попадаща в горското стопанство в Берковица. Дървесината в размер на 12 пространствени куб. м, моторното превозно средство, както и контролната горска марка, собственост на частния лесовъд са задържани. Води се дознание от РУ на МВР Вършец.

15 акта за нарушения на горското законодателство са констатирани и при други проверки в последните два дни от регионалните дирекции по горите в Берковица, Бургас, Кърджали, Ловеч и София. Те са задържали 22 куб. м. дървесина, 4 моторни превозни средства, два моторни триона и две каруци.

 

Споделяне

Още от Бизнес