Десетки мъртви делфини са открити това лято по Южното Черноморие

Над 68 са намерените мъртви делфини това лято по плажовете от Бяла до Царево. Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас. Само през август са открити над 30 мъртви делфина. Те са от видовете афала, муткур и обикновен делфин.

Трите вида черноморски делфини са защитени видове и е забранено тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

Не са малко и сигналите за пострадали птици. От инспекцията припомниха, че поради започналата есенна миграция много млади птици, които не са добре укрепнали, претърпяват злополуки. Изпратени са за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора общо 26 бедстващи птици, от които 11 бели щъркела, 4 градски лястовици, 3 бързолета, 3 чухала, 2 керкенеза, 2 щиглеца, къдроглав пеликан.

През август са задържани и две зелени игуани, разхождани като атракция в курортни селища по Южното Черноморие. В Слънчев бряг пък е прибрана маймуна от вида Зелена морска котка. И тя била използвана като начин за печелене на пари чрез атрактивни номера.

Споделяне

Още от България