Десетки незаконни тест центрове за коронавирус в Италия

Десетки незаконни тест центрове за коронавирус в Италия

Италианската полиция съобщи, че е разкрила десетки незаконно опериращи центрове за тестиране срещу коронавируса, които са използвали тест-комплекти с изтекъл срок или не са регистрирали официално случаи с позитивен резултат, предаде ДПА.

Проверени са 285 лаборатории в проведената операция в национален мащаб, като са открити 94 нередности в 67 такива центъра, се казва в полицейското съобщение.

В 14 на сто от случаите лабораториите не са подавали или са забавяли данните към регионалните здравни власти за позитивни резултати, спъвайки коректната статистика и усилията по проследяване на контактните хора.

Около 60 на сто от нарушенията са свързани с несъблюдаване на медицинските протоколи за борба с епидемията. Имало и случаи субстанциите за теста да се съхраняват при погрешна температура или да са с изтекъл срок на годност.

В билков магазин в северната провинция Болоня били продавани нелицензирани китайски китове за самотестиране. Собственикът бил глобен с 10 000 евро.

Италия е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни. Там досега са регистрирани над 1,6 млн. заразени и около 55 500 смъртни случая, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?