Десетки пожари бушуват в Гърция, най-засегнат е остров Закинтос

Само за едно денонощие в Гърция избухнаха 46 пожара, но основните сили са насочени към ограничаване на стихията на остров Закинтос, който е популярна туристическа дестинация.

Огънят доближава населени райони, но огнеборците успяха да прекъснат пътя на пожара към къщите в няколко села. В пепел се превърнаха маслинени дървета, има опасност да изгорят и животни. Няколко огнища се атакуват едновременно от самолети и хеликоптери по въздух, а също пожарни коли и огнеборци. Много доброволци са в помощ. В готовност е спасителен отряд от Атина, предаде БНР.

На остров Крит в района на Йерапетра горят горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя. Огънят вече е овладян частично. В област Теспротия на границата с Албания се борят с огнена стихия, навлезла от съседната страна. Горят горски масиви. Няма риск за жителите.

Събота остава рисков ден за пожари, предупреждават от пожарната и припомнят за забраната да се пали огън в близост до гори, а също и да се влиза в горски райони, където духа силен вятър, заради опасността от падане на дървета.

Още от Свят