Конфликт, който заплашва да се разрасне

Десетки са загинали при заложническата криза в Алжир

Алжирската армия атакува ислямистите, те взривиха газовия комплекс

Десетки са загинали при заложническата криза в Алжир

Десетки са загинали в заложническата криза в Алжир, където в сряда терористи взеха 41 чуждестранни специалисти и около 150 местни работници за заложници в газово находище в Сахара. Засега развръзката на една от най-големите международни кризи със заложници от десетилетия насам е съвсем неясна, информациите са крайно откъслечни и противоречиви, след като по-всичко изглежда алжирската армия е нападнала похитителите, а те са взривили целия газов комплекс.

34 заложници и 15 похитители ислямисти бяха убити при въздушни удари, нанесени от хеликоптери на алжирската армия по газовото находище, съобщи Ройтерс, като се позова на мавританската информационна агенция АНИ, която има близки контакти със свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка, поела отговорност за атаката. Според тази информация 25 западни заложници, сред които двама японци, успели да избягат от своите похитители. Още 180 заложници алжирци също успели да избягат.

Същевременно Ройтерс предаде, като се позова на друг местен източник, че са били убити шест чуждестранни заложници и осем похитители.

Според АНИ седем заложници остават живи след нападението на армията в опит за тяхното освобождаване. Оцелелите били трима белгийци, двама американци, британец и японец.

Други четирима чужденци - двама британци, французин и кениец - бяха спасени от алжирската армия, заедно с 600 алжирци, държани в плен от нападателите, предаде пък АФП, като се позова на алжирската агенция АПС.

Ирландското министерство на външните работи съобщи, цитирано от Ройтерс, че един ирландец също е освободен и е невредим.

Според представител на групировката, започнала атаката вчера сутринта, при алжирските въздушни удари е бил убит главатарят на нападателите - Абу ал Бараа, предаде ИТАР-ТАСС. Представителят на ислямистите посочил, че жертвите са били дадени, когато терористите се опитали да откарат заложниците на по-сигурно място. Тогава хеликоптери на алжирската армия атакували една от колоните с автомобили, с които нападателите превозвали част от заложниците.

Представителят на групировката подчерта пред мавританската агенция АНИ, че терористите ще прикрепят пояси с експлозиви към телата на оставащите в техен плен заложници, ако алжирската армия се опита да се доближи до тях.

Според алжирската телевизия Ан Нахар похитителите ислямисти са взривили газодобивния комплекс в Алжир, след като той бе щурмуван от армията.

Терористичното нападение срещу комплекса бе извършено в сряда сутринта, когато автобус с нощната смяна се връщаше от обекта в Ин Аменас, на границата с Либия, към градчето на газодобивниците. Превземайки автобуса, свързаните с Ал Каида ислямски екстремисти убиха двама специалисти - британец и алжирец, и раниха други двама - британци и норвежец. По първоначалните информации сред заложниците бяха граждани на девет държави - САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Франция, Австрия, Ирландия, Филипините и Малайзия. После се оказа, че са били задържани и стотици алжирци, а в четвъртък бе обявено, че сред заложниците има и румънски гражданин.

Находището в Ин Аменас се експлоатира от алжирската държавна петролна компания "Сонатрак" заедно с британската "Бритиш петролиъм" и норвежката "Статойл", като в обслужването на обекта участва и японската компания Джей Джи Си (JGC).

Представител на терористите от неизвестната преди алжирска групировка "Подписалите се с кръв" заяви, че петима от заложниците се пазят на самия обект, а останалите - в "комплекса за гости". Той съобщи, че тези сгради са минирани и чужденците ще бъдат убити при евентуален щурм. Междувременно се появиха съобщения, че терористите постепенно освобождават заложниците алжирци.

Алжирските власти отказаха да преговарят с терористите. По данни на вътрешния министър Дахо Улд Каблия нападателите са около 20 души и сред тях има екстремисти, воювали на страната на талибаните в Афганистан. Самите ислямисти твърдят, че техен предводител е един от лидерите на северноафриканския клон на Ал Каида Мохтар Белмохтар.

Терористите поискаха Алжир да отмени разрешението, което даде на Франция да използва въздушното му пространство за операцията в Мали, а също така да пусне от затвора 100 техни сподвижници, осъдени за въоръжена противодържавна дейност и да ги изпрати в Северно Мали, което е под контрола на ислямисти.

Алжирските власти няма да преговарят с похитителите, увери малко по-рано министърът на вътрешните работи и местното самоуправление Дахо Улд Каблия, отбелязва АФП. Той определи нападателите като терористи и подчерта, че алжирското правителство нито ще преговаря с тях, нито ще изпълни исканията им.

Впоследствие Улд Каблия съобщи, че похитителите поискали да напуснат Алжир заедно със своите заложници, но подчерта, че властите няма да позволят това.

Представител на алжирските сили за сигурност заяви, че правителството води преговори със САЩ и Франция за международни сили, които да помогнат за решаване на заложническата криза, предаде Асошиейтед прес.

В изявление министърът на отбраната на САЩ Лион Панета каза, че Съединените щати ще предприемат "всички необходими и подходящи стъпки" да се справят със ситуацията.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг потвърди смъртта на британски гражданин. Хейг заяви, че всяко свързване на тази атака с кризата в Мали е оправдание за ”хладнокръвно убийство”.

Опасения от ескалация на конфликта в целия район

Нападението над газово находище в Югоизточен Алжир събуди опасения, че конфликтът в Мали прераства в международна битка, проникваща през зле охраняваните граници в района на Сахел и Сахара, коментира в четвъртък събитията в Алжир британският в. "Гардиън". То е сериозно изпитание за доминирания от военните режим в Алжир (който още живее в сянката на десетилетие на кървава гражданска война). Сега Алжир със сигурност ще бъде въвлечен в решаването на конфликта в Мали, докато се бори с възродилата се активност на ислямистките групировки на собствена територия, добавя вестникът.

Случващото се е като повторение на алжирската гражданска война. Не залагайте на щастлив край, предупреждава друг британски вестник - "Индипендънт". Не е чудно, че алжирците упорито отказваха да помогнат на французите при авантюрата им в Мали. Никакъв френски правителствен натиск не успя миналата година да убеди президента Абдулазиз Бутефлика - което означава и алжирската армия - да навлезе в пустините на южната си съседка и да започне поредна битка с противниците си от Ал Каида и съюзниците им. Само че враговете на Алжир (и, разбира се, на Франция) вчера стъпиха в Алжир, превръщайки алжирската пустиня в поредното бойно поле.

Проблемът е, че зловещият конфликт между властта и ислямистите в Алжир през 1990-1999 година - съпроводен с изтезания, убийства и бързо опростени жестокости - всъщност никога не е приключвал, отбелязва "Индипендънт".

Вземайки за заложници западни граждани, въоръжените ислямисти отправят предизвикателство към алжирските власти и въвличат британците и американците в конфликта срещу салафистите, посочва френският "Фигаро".

Докато миналата година ислямистите методично си създаваха база в пустинята в Северно Мали, управляващите във Вашингтон, Париж и в африканските столици, опитващи се да изработят военни планове за прогонване на ислямистите от страната, се споразумяха за един принцип: африкански, а не европейски или американски войски би трябвало да водят битката в Мали. Изненадващият френски щурм миналия петък за спиране на ислямисткото настъпление преобърна обаче тези планове и отприщи лавина от събития с връхна точка вчерашната атака на екстремисти над разработвано от чужденци газово находище в Алжир, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Нападението може да доведе до разрастване на насилието в бедния район и да въвлече западните правителства по-дълбоко в битката с начеващ бунт. Светкавичното развитие на събитията прикри факта, че висшите представители във Вашингтон все още имат само бегла представа за екстремистките групи, установили се в Мали, и са разделени дори по въпроса дали някои от тези групировки представляват заплаха за САЩ.

Заложническата криза в Алжир само засили безпокойството, че западна военна интервенция би могла да превърне екстремистки групи, имали доскоро единствено регионален фокус, в заклети врагове на САЩ - с други думи, че вторичната реакция може да се окаже нещо по-лошо от първоначалната заплаха, допълва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?