Десетки селища без ток заради бурния вятър

Петдесет и две населени места в Североизточна България останаха без ток, заради силния вятър, съобщиха в понеделник от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Най-много са пострадалите селища в Шумен – 31. По-късно през деня беше възстановено електрозахранването в 21 от тях. По данни на Гражданска защита, скоростта на вятъра в Шумеско днес е била 17 метра в секунда, а на места е достигала до 20 метра.

В община Добрич без електричество останаха 21 селища. Вятърът там достигна скорост от 18-20 метра  в  секунда, съобщиха от Гражданска  защита.

Затворени остават двете морски пристанища – Варна и Бургас. Вълнението на морето също се е усилило.

В Русе е бил регистриран вятър със скорост 111 километра в час. Той е отнесъл част от ламарините на няколко сгради в центъра на града. Улиците бяха засипани със счупени керемиди и сухи клони.

Заради силния вятър корабоплаването по река Дунав почти спря. Пристанищата спряха работа. Вълнението на реката е около 2-3 бала.  

Повредени покриви, фасади на сгради и счупени прозорци има и в Разград. Там е регистриран вятър със скорост от 72 километра в час.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?