Десетки страни спряха полетите от Великобритания, спешна среща на ЕС заради новия щам

Десетки страни спряха полетите от Великобритания, спешна среща на ЕС заради новия щам

Десетки страни през последните часове обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса, появил се в южните части на Острова, предаде ДПА.

Нидерландия първа обяви забраната, последвана почти незабавно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония.

По-късно в понеделник се разбра, че новият щам на Covid-19 е засечен и в Белгия.

По изключение три самолета от Великобритания кацнаха тази нощ в България след забраната за влизането през граница от Обединеното кралство в страната ни.

"Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет", каза пред журналисти на летище "София" министър Ангелов, който заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски инспектира спазването на заповедта.

Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат "канселирани", обясни министър Ангелов. Всички, влизащи от Обединеното кралство, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни.

"Това, което знаем за новия щам на вируса е, че той се предава по-бързо и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември", допълни министър Ангелов. 

10-дневната каратнина за влизащите в България остава

На работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в понеделник, беше решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г., съобщи правителствената пресслужба.

България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и България докладват решения за справянето на общността с новия щам на Covid-19. "Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще освободим. Ние сме направили до 31 януари, за да се предпазим от това, че през ден, през два променяме заповеди. Аерогарата, карантина 10 дни, може някои от българите, които идват, да се сърдят за карантината, да им е тежко - те идват от Лондон, където е забранено движението. Така че, ние само ги молим да не заразят, ако не дай Боже, някой е преносител на вируса, да си останат 10 дни под карантина".

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че за новия щам на Covid-19 е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него.

Министърът на транспорта Росен Желязков подчерта, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам.

Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети. Той обясни още, че заради затворените от Франция сухопътни граници с Обединеното кралство, български камиони не могат да напуснат Великобритания и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на тези камиони.

Спешна среща на ЕС заради новия щам

Германия, която е ротационен председател на ЕС, е свика представителите на другите страни членки на спешна среща за новата разновидност на коронавируса.

Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR), съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер. Дневният ред е координиране на реакцията на ЕС на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания, каза той.

Британският премиер Борис Джонсън свиква тази сутрин спешно заседание, на което ще се обсъди състоянието на международните въздушни съобщения на страна в светлината на вълната от забрани за полети до и от Великобритания, обявена от много страни с цел да се спре разпространението на новия щам на коронавируса, плъзнал широко из страната, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на премиера.

"Премиерът ще председателства заседанието на групата за спешно реагиране КОБРА. . . В момента вече са в ход и други срещи по въпроса, които ще продължат и утре, за да бъдат подготвени солидни ответни планове", каза говорителката.

Британското правителство обяви още по-строги ограничения в Лондон и Южна Англия, за да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.

Спрените полети

Гърция въвежда 7-дневна задължителна карантина за всички пристигащи от Обединеното кралство заради сложната епидемиологична ситуация там, съобщи нейната служба за гражданска защита. Кипър също ще карантинира, но за 14 дни всички пристигащи от Великобритания.

Франция забрани всякакви пътувания от и до Великобритания, което наложи затварянето на най-голямото британско фериботно пристанище в Дувър от другата страна на Ламанша, където се образува огромна опашка от автомобили и пътници, надявали се да хванат макар и последен ферибот до континента. Спряха и влаковете под Ламанша към Франция, Белгия и Нидерландия. Германия допуска на своя територия само товарни самолети, пристигащи от Острова.

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел разговаряха по телефона с лидерите на ЕС снощи, търсейки общ подход на страните членки в тази нововъзникнала ситуация. Германия, която председателства в ЕС, свиква днес спешна среща на представители на останалите страни членки относно новия щам на коронавируса. Европейската комисия е в контакт със страните членки с цел засилване на потока от информация и координиране на общите усилия.

Турция забрани полетите на само от Великобритания, но също и от Нидерландия, Дания и Южна Африка, където също са били открити отделни случаи на новия вирусен щам. По подобен начин Израел затвори небето си за самолети, пристигащи от Великобритания, Дания и Южна Африка, като каза, че при необходимост ще добави към този списък и други страни.

Реакция имаше и далече извън пределите на Европа. Канада, Чили, Аржентина и Колумбия също обявиха забрана за полети към и от Великобритания. Чили дори няма да допуска в страната чужденци, които през последните 14 дни са били в Обединеното кралство.

От арабските страни Мароко обяви прекратяване на въздушните съобщения с Великобритания. А Саудитска Арабия предприе най-радикалната мярка, като прекрати за една седмица всякакви международни въздушни връзки с външния свят "до изясняване на природата на новия щам на коронавируса", като забраната може да бъде продължена с още една седмица. Пристигналите до момента самолети в саудитското кралство от чужбина могат да напуснат страната.

Временно за една седмица се забранява и влизането в страната през сухопътните и морските входни пунктове. Връщащите се от чужбина саудитски граждани трябва задължително да се самоизолират за две седмици, след което да си направят два PCR теста пред пет дни. А пристигналите в страната през последните три месеца са задължени да си направят тестове за антитела срещу коронавируса.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?