Десетки тонове гориво от продуктопровод на "Лукойл" се изливат на път край Бургас

Десетки тонове гориво от продуктопровод на "Лукойл" се изливат на път край Бургас

Десетки тонове гориво от продуктопровод на рафинерията "Лукойл Нефтохим" край бургаския квартал "Долно Езерово" са се излели в сряда на близкия път до село Братово и в река Чукарлийска и разливът продължава. На мястото на инцидента вече се поставят заграждения, за да ограничат теча, а техника изпомпва разлятото гориво.

Между 30 и 40 тона бензин са се излели от продуктопровода, съобщи пред БНР екоминистърът Ивелина Василева, която допълни, че "Лукойл" ще отнесе глоба за замърсяването. Сигналът за инцидента е подаден около 16 ч., операторът "Лукойл" заяви, че продуктопроводът е спрян, но все още течът продължава.

По думите на Василева, част от горивото дори е попаднало в езерото Вая, в което се влива замърсената река Чукарлийска, а то е защитена зона и има опасност за живеещите там редки биологични видове. Екипи на регионалната екоинспекция в Бургас вземат проби от реката и почвите.

Пътят от "Долно Езерово" до село Братово бе затворен заради сигурността на преминаващите и евентуалната опасност от пожар или обгазяване от изпаренията от разлятата течност. Кметът на Бургас Димитър Николов е на мястото на разлива. Там са и противопожарни автомобили и газоспасителни екипи, които източват разлятото гориво.

Пътуващите могат да ползват алтернативния маршрут през квартал "Горно Езерово".

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?