Десетки убити и ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи

Десетки убити и ранени при въздушен удар срещу мигрантски център в Триполи

Най-малко 44 души са загинали, а повече от 130 са ранени, при въздушен удар срещу център за задържане на мигранти в либийската столица Триполи, съобщи днес мисията на ООН в северноафриканската държава, цитирана от Ройтерс.

Според представители на центъра ударът бил нанесен от силите на маршал Халифа Хафтар, които от три месеца се опитват да превземат Триполи. В либийската столица е базирано международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж.

Представителството на агенцията на ООН за бежанците в Либия осъди въздушното нападение срещу центъра, в който са задържани 616 мигранти и бежанци.

Най-малко 6000 мигранти от Еритрея, Етиопия, Сомалия, Судан и други африкански страни са затворени в десетки центрове за задържане в Либия, управлявани от милиции, които са обвинявани в изтезания и други нарушения на човешките права, отбелязва АП.

Повечето от мигрантите са били задържани от финансираната и обучена от ЕС либийска брегова охрана при опит да прекосят Средиземно море, бягайки към Европа.

Пратеникът на световната организация за Либия Гасан Саламе осъди нападението и каза в изявление, че ударът "очевидно е равнозначен на военно престъпление".

Председателят на Комисията на Африкански съюз Муса Факи Махамат осъди въздушния удар и призова за независимо разследване на атаката. Отговорните за "това ужасно престъпление" трябва да да бъдат наказани, призова той.

Махамат настоя също за незабавно спиране на огъня в Триполи, след като самообявилата се Либийска национална армия, начело с Халифа Хафтар, започна офанзива за превземане на столицата през април.

Силите на Хафтар се сражават с милиции, донякъде свързани със слабото, подкрепяно от ООН правителство в Триполи. То обвини за въздушния удар силите на Хафтар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?