Десетки ученици с хранително натравяне след коледно парти във Варна

Десетки ученици с хранително натравяне след коледно парти във Варна

Над 60 деца от гимназия за чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна са получили хранително разстройство след коледно парти на училището в бар в града.
Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града д-р Дочка Михайлова, цитирана от "Фокус".

Гимназистите са празнували на две групи в един и същ бар в събота и в неделя. В първия почивен ден на партито са отишли 96 деца, от които 58 след това са имали стомашни проблеми. Две от тях са били прегледани и в болница. Едно от децата е оставено там за наблюдение, а другото е пуснато за домашно лечение.

В неделя в бара са празнували 68 ученици, от които 6 са с оплаквания. Така общият брой на пострадалите е 64.

Храната в бара е приготвена и доставена от кетъринг фирма. Тя е включвала солени тарталети, солени хапки с кашкавал и колбас и сладки.

Фирмата, приготвила хапките, се проверява от РЗИ и от Агенцията по безопасност на храните. Инспекторите ѝ са посетили обекта, в който е приготвена храната. Проверени са всички суровини, доставчиците, начините на съхранение на храните, наличната документация. Инспекторите са взели проби за изследване от работната среда и персонала.

Първите резултати се очакват най-рано на 19 декември, сряда, в края на работния ден, а окончателно заключение ще бъде направено в края на тази седмица.

Директорът на РЗИ посочи, че тече епидемиологично проучване. Според нея резултатите от микробиологичните изследвания трябва да станат ясни до края на годината поради многото почивни дни.

Споделяне

Още от България