Десетки украински снаряди паднаха на руска територия

Масов гроб бе открит край Славянск

Около 40 украински снаряда са паднали в петък на територията на руското селце Примиуски в Ростовска област, съобщи пресслужбата на местното граничното управление на Федералната служба за сигурност, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Снарядите са се взривили в непосредствена близост до къщите на селските жители. Засега няма данни за пострадали.

 

"От попадналите на руска територия снаряди 10 са се взривили в Примиуски - в жилищната част и край селото. Има разрушени сгради, огради, повредено е подаването на електричество. Около 50 местни жители са евакуирани", съобщи Василий Малаев от граничното управление на ФСС.

 

По-рано през деня украинските власти съобщиха, че са открили първия масов гроб в град Славянск, който доскоро беше бастион на проруски сепаратисти. Информацията е на АФП, цитирана от БТА. По предварителна информация в гроба са положени телата на 20 души, от които най-малко четирима са цивилни.

 

"Знаем, че има и други масови гробове като този, но не знаем къде са. Това е първият, който откриваме", каза съветникът на украинския вътрешния министър Антон Герашченко.

По думите му четирите намерени тела на цивилни са на местни протестанти, измъчвани от бунтовниците, отвлечени на 8 юни на излизане от неделната служба в църквата си и вероятно убити същата нощ.

Властите в Киев, които в началото на месеца отново установиха контрол над града, разследват случаите на изчезнали жители на Славянск. По данни на Върховния комисариат за правата на човека на ООН, в украинските селища под контрола на проруските бунтовници са изчезнали десетки души.

Споделяне

Още от Свят