Десетки задържани при протест на руската опозиция в Санкт Петербург

Около 1000 противници на руския президент Владимир Путин се събраха в неделя във втория по големина руски град Санкт Петербург по призива на опозиционното движение "Другата Русия", за да протестират срещу политиката на Путин, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

При подобна проява в Москва в събота полицията задържа най-малко 170 души. Според Ройтерс в неделя в Санкт Петербург десетки хора са били задържани, докато са отивали към мястото на протеста.

"Полицията ме задържа веднага, щом излязох от дома си", заявила пред Ройтерс организаторката на проявата Олга Курносова, лидер на партията на Гари Каспаров в Санкт Петербург.

Франс прес отбелязва, че стотици полицаи от частите за борба с масовите безредици са били разположени в центъра на Санкт Петербург, за да попречат

на протестиращите. Те имат разрешение за събиране, но не и за "Марш на несъгласните", подобен на състоялия се в събота в Москва. На носените от противниците на руския президент плакати може да се прочете "Търси се гарант за конституцията", "Путин е най-опасният престъпник" и  други, посочва Франс прес.

"Другата Русия" обединява противници на Путин от целия политически спектър - от либерали до комунисти. Според тях президентът е погазил демократичните свободи и те настояват за свободни и честни президентски избори през 2008 година.

Движението има слабо влияние в Русия, където мнозинството руснаци подкрепят Путин, тъй като неговото седемгодишно управление бе белязано с огромни приходи от петрол и различни суровини и с връщане на националната гордост след хаотичния период, последвал разпадането на СССР през 90-те години, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?