Десетки загинаха на мач в Бряг на слоновата кост

Най-малко 22-ма души са загинали по време на футболния мач между националните отбори на африканските държави Бряг на слоновата кост (Кот Д'Ивоар) и Малави в неделя, съобщиха световните информационни агенции. Ранените са над 130 души. Причината за трагичния инцидент е срутване на стена на една от трибуните на стадиона в столицата на Брега на слонова кост Абиджан и последвалата паника.

Хиляди хора са се опитали да излязат от трибуната, но в хаоса тълпата е причинила смъртта на десетки. Според официални източници стената е рухнала още в началото на мача под тежестта на феновете, които са опитвали да влязат възможно най-бързо, за да не изпуснат първите минути на срещата.

Въпреки трагедията мачът се игра и завърши при резултат 5:0 за Бряг на слоновата кост. Всички билети са били разпродадени, а на стадиона са присъствали 36 000 души. Големият интерес е бил предизвикан от завръщането в националния отбор на звездата на Челси Дидие Дрогба.

Футболните мачове в Африка са довели до смъртта на стотици фенове през последното десетилетие. Основната причина са невъзможността на местните власти да се справят с тълпите, коментира ББС.

Споделяне

Още от Свят