Десетки загинаха при атентати срещу религиозна секта в Ирак

Десетки загинаха при атентати срещу религиозна секта в Ирак

Десетки хора загинаха при серия бомбени атентати срещу членове на религиозно малцинство в иракско градче, предадоха световните агенции. Трагедията е станала във вторник в град Кахатания, намиращ се на 120 километра западно от Мосул и близо до иракско-сирийската граница.

Все още има разминаване на данните за точния брой на жертвите. Според военни източници 175 души за загинали, поне 200 са ранени. Според местната полиция броят на убитите е 120.

Според местни и военни източници, четирима атентатори самоубийци са се взривили с камиони бомби в райони, населени с членове на древната иракска секта язиди. Взривовете са избухнали почти едновременно в няколко квартала на град Кахатания. Експлозиите разрушили напълно 30 къщи. Поне един от камионите е бил бензиновоз.

На мястото на трагедията били изпратени американски хеликоптери, които започнали да извозват ранените към кюрдския град Дахук, разположен на 100 километра северно от Кахатания и близо до границата с Турция.

Кахатания е населен предимно с привърженици на язидската секта, които са част от кюрдското малцинство.

Белият дом заклейми атентатите като “варварки атаки срещу невинни цивилни граждани” и изрази съчувствие на близките на жертвите.

“Ще продължим да работим с иракското правителство и иракските сили за сигурност за стабилизиране на страната и преследване на тези жестоки и безсърдечни убийци”, се казва в изявление на Белия дом.

Кореспондент на ББС отбелязва, че докато американските сили съсредоточават усилията си в столицата Багдад, властите са разтревожени, че насилието прониква в нови райони на страната. 

Атентатът в Кахатания е един от най-кървавите от навлизането на войските на чуждестранната коалиция в Ирак през 2003 г. Районът около град Мосул, който е населен от кюрди, араби и туркмени, е смятан за един от най-неспокойните в Ирак.

Напрежението между язидската секта и местните мюсюлмани се засили, откакто язидко момиче било линчувано с камъни от нейната общност заради това, че приела исляма. Малко след това в Мосул сунитски бунтовници екзекутираха 23 язиди, с което провокираха масови безредици в третия по големина град в Ирак.

Язидите са предимно от кюрдски етнически произход, чиято религия смесва елементи на зороастризма, юдаизма, християнството и исляма.

Малки язидски общности има в Сирия, Турция, Грузия и Армения, от основната част от близо стоте хиляди членове на тази секта живеят в Ирак. Язидите боготворят ангела Малак Таус, смятан от някои мюсюлмани и християни за дявол. Много от традициите и ритуалите им са обгърнати от тайнственост и на повечето от тях никога не са присъствали хора извън сектата. Язидите смятат сключването на брак с човек извън тяхната вяра за грях, който се наказва с отлъчване или дори със смърт.

Кмет на градче близо до мястото на атентатите, заявил пред АП, като се позовал на кюрдски разузнавателни източници, че нападението било извършено от екстремистката групировка Ал Каида в Ирак. През юли зареден с експлозиви камион се взриви и уби над 100 души в друг град в населения предимно с туркмени град Емерли в северната част на Ирак. 

Споделяне

Още от Свят