Десетки загинаха при авиокатастрофа на остров Пукет

Десетки загинаха при авиокатастрофа на остров Пукет

Най-малко 87 души загинаха след като пътнически самолет се разби при приземяване в проливен дъжд на тайландския курортен остров Пукет, съобщават  властите в неделя, цитирани от световните агенции.

Самолетът е превозвал на борда си 123 пътници, повечето от половината от които чужденци, и няколко души екипаж.

Точният брой на пострадалите не се знае, но властите на острова са обявили, че 40 оцелели се намират на лечение в болница.

Полет 269 на авиопревозвача "Уан-Ту-Гоу" се е приземявал след полет от столицата Банкок.

Официално е потвърдена смъртта на 87 души, след като машината е излязла от пистата заради силните ветрове и проливни дъждове в неделя.

Според други информации 42-ма са закарани в болница, а останалите пътници не са открити още.

От болницата са съобщили за Франс прес, че сред ранените има австралийци, австрийци, британци, иранци, ирландци, италианци и холандци. Двама пилоти са живи.

Българското министерство на външните работи обяви, че проверява дали на борда на машината е имало българи

Очевидци твърдят, че при кацането е имало експлозия и пожар: "Видях пътници, обхванати от пламъци, докато ги приближавах, за да ги отдалеча от самолета. Страхувах се, че самолетът ще избухне и затова избягах", споделя един от оцелелите.

Спасителните операции на летището продължават, към острова се извозват лекари, за да помогнат на ранените.

Рутинният полет от Банкок е доближавал летището на Пукет, когато пилотът е помолил за отмяна на кацането, са заявили за тайландската телевизия служители от летището. Контролната кула е разрешила отмяната, но самолетът е паднал на пистата и се се разцепил.

"Уан-Ту-Гоу" е една от първите тайландски нискобюджетни авиолинии. Създадена е в края на 2003 година като филиал на "Ориент Тай Еърлайнс" и обслужва вътрешни маршрути.

Това е най-голямата авиокатастрофа в Тайланд след декември 1998 година, когато 101 души загинаха при разбиването на самолет на "Тай Еъруейз" на близък южен курорт. 

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?