Десетки загинаха при последните сблъсъци между Израел и Ливан

Десетки загинаха при последните сблъсъци между Израел и Ливан

Най-малко 55 цивилни бяха убити при последните израелски въздушни нападения над Ливан. Това предаде в сряда ББС.

Въздушните атаки в Южен Ливан се проведоха успоредно с сухопътна акция на израелските войски. При сблъсъци с Хизбула след преминаване на границата са загинали и двама израелски войници. По данни на ливанската групировка убитите израелци били трима, а други 10 били ранени.

От началото на конфликта между двете държави загинаха 28 израелци, включително 16 цивилни, а над 280 ливанци бяха убити, посочва ББС.

По-рано в сряда Израел предприе ограничена сухопътна операция то границата на Южен Ливан. Говорител на въоръжените сили на Израел заяви пред СиЕнЕн, че на сухопътните войски е възложено да  ликвидират определени предни постове на въоръжената групировка Хизбула.

Той отказа да съобщи колко израелски войници участват в операцията, както и колко навътре са навлезли в територията на Ливан. Каза само, че са близо до границата.

Израелски дипломат заяви, че страната му няма никакво намерение да остава в Ливан.

“Това в никакъв случай не е инвазия в Ливан. Ние напуснахме Ливан преди шест години без желание да се връщаме обратно”, заяви Дан Гилерман, посланик на Израел в ООН.

Това, което правим, е част от опитите да спрем Хизбула да не атакува нашите градове, нашите села и да убива наши граждани, допълни посланикът.

Израелската армия съобщи, че “малка група” нейни войници се движат през границата близо до граничната бразда няколко дни, като целта им е да идентифицират инфраструктури на Хизбула, включително мини и тунели.

Във вторник Израел декларира готовност да продължи боевете срещу Хизбула още няколко седмици, с което постави под съмнение международните усилия за посредничество при договаряне на незабавно примирие. Израелската операция започна миналата сряда в отговор на отвличането на двама нейни войници от страна на радикалната групировка Хизбула. До този момент Ливан твърди, че са загинали 260 души. 

Миналата седмица ливанското правителство поиска примирие, но Израел настоява, че ще продължи атаките, докато двамата пленени войници не бъдат освободени.

Независимо от дипломатическата активност, Израел не бърза да прекрати офанзивата, на която гледа като на уникална възможност да смаже Хизбула, отбелязва Асошиейтед прес. Ислямската въоръжена групировка явно е укрепила военната си мощ след изтеглянето на израелските войски от Южен Ливан през 2000 г.

Преди ден Израел подаде индикации, че може да изпрати големи сухопътни войски в Южен Ливан, но посланик Гилерман отрече да е в ход подобна операция.

Във вторник израелски бойни самолети удариха военна база извън Бейрут, както и други обекти в южната част на Ливан. Загинаха 27 души. Хизбула отвърна с ракетен обстрел по израелски градове, убивайки един израелски гражданин.

Пет мощни експлозии се чуха в Бейрут рано сутринта, съобщено бе и за обстрел в селища южно и източно от столицата.

СиЕнЕн предаде за експлозия в ливанския пристанищен град Тир, където през нощта са прелитали хеликоптери. Говорител на израелската армия отказа да потвърди дали движението на военните хеликоптери е било свързано със сухопътната операция.

От Ливан осем ракети Катюша бяха изстреляни към северния израелски град Хайфа в сряда сутринта, но не се съобщава за жертви, съобщи израелското командване.

Прогнозата на Израел за по-продължителна кампания, в съчетание с очевидната липса на силен натиск от страна на американския президент Буш за спиране на огъня, разби надеждите за бързо приключване на кризата, която вече навлезе във втората си седмица.

Стотици американци и европейци напускат Ливан основно с кораби, а още стотици чужденци се готвят за евакуация в близките дни. Много американци се оплакаха от бавната, според тях, реакция на Вашингтон. След критики от страна на Конгреса, Държавният департамент на САЩ изостави плановете си да иска американските граждани да си плащат за евакуацията с търговски кораби.

В същото време президентът Буш заяви, че Сирия се опитва да си възобнови влиянието в Ливан година след като приключи продължителната военна окупация на по-малкия му и по-слаб съсед.

Дадохме да се разбере много ясно, че на Израел трябва да му бъде позволено да се защитава, заяви Буш. В същото време изтъкна, че е “много важно това правителство в Ливан да успее и оцелее.”

Споделяне

Още от Свят