Десетки загинаха при размирици и пожар във полицейски участък във Венецуела

Властите разпръснаха с газ близките на жертвите, чакащи информация

Размирици и пожар в килиите на венецуелски полицейски участък в централния град Валенсия доведоха до смъртта на 68 души в сряда, предаде Ройтерс, цитирайки местните власти и очевидци.

Полицията разпръсна със сълзотворен газ членове на семействата, очакващи новини пред участъка. Властите не съобщиха информация за случилото се до късно вечерта.

Прокуратурата е назначила четирима прокурори, които да изяснят как точно са се развили трагичните събития, довели до смъртта на десетки хора, заяви в Туитър главният прокурор Тарек Сааб.

Според Хесус Сантандер, представител на властите на щата Карабобо, съдебните лекари определят броя на жертвите, а един полицай е прострелян в крака. Пожарната е изгасила пламъците. 

По първоначални сведения бунтът е започнал с вземане на охранители за заложници и подпалване на дюшеци от затворниците, предаде ДПА.  

Венецуелските затвори са печално известни като пренаселени и пълни с оръжия и наркотици. Размириците с десетки жертви не са рядкост. Заради пренаселеността на затворите силите на реда са длъжни да използват полицейските участъци за продължително задържане на заподозрени, на практика като временни затвори.

В много от венецуелските затвори от десетилетия няма ред и не се спазва законът. Затворници често носят открито автоматични оръжия и гранати, използват наркотици, а надзирателите не могат да им попречат.

"В тези подземия има хора, за които властите не знаят, че съществуват, защото не се осмеляват да влязат", казва венецуелският активист за правата на затворниците Умберто Прадо, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?