Десетки загинали и стотици изчезнали след корабна катастрофа край Филипините

Товарният кораб, в който се е ударил ферибота ЕПА/БГНЕС

Най-малко 35 души загинаха, а повече от 200 се смятат за безследно изчезнали след като ферибот с над 840 пътници на борда се удари в товарен кораб край бреговете на Филипините, предадоха агенциите.

Инцидентът е станал в петък вечерта около 21 часа местно време, като фериботът е потънал за около десетина минути.

Много рибарски лодки и корабчета са помогнали за спасяването на 630 души, но 214 все още не са открити.По данни на бреговата охрана на борда на ферибота е имало 870 души, а според списъците на превозвача броят им е бил 841.

По ирония на съдбата трагедията на входа на пристанище Себу става с товарен кораб на същата компания, замесена преди 30 години в най-тежката катастрофа в мирната история на корабоплаването, припомня "Ройтерс".

От сблъсъка с ферибота в корпуса на товарния кораб се виждат две големи пробойни.

Малки самолети и хеликоптери облитат района в търсене на оцелели, а водолази се подготвят за спускане в потъналия кораб, но след като се разнесе петното от изтичащото гориво.

Фериботът, построен преди 40 години, е подхождал към Себу, когато се сблъскал на около километър от брега с излизащия в открито море "Сулписио експрес 7" около 21 часа местно време и потънал за десетина минути.

Товарният кораб е собственост на "Филипин Спан Ейша корп.", известна в миналото като "Сулписио лайнс". Тя бе собственик на ферибота "Доня Пас", който изгоря и потъна след сблъсък с танкер на 20 декември 1987 г. Тогава загинаха 4375 пътници и 11 души от екипажа на ферибота. Оцеляха само 24 пасажери и двама от екипажа на кораба.


Според собствениците на потъналия ферибот на борда му е имало 723 пътници, 118 души екипаж и 104 контейнера. Капацитетът му позволява превоз на до 1010 пасажери и екипаж и 160 контейнера.

Минути преди сблъсъка от ферибота поискали промяна в линията за влизане в пристанището, но не е ясно дали това е било известно и одобрено от наближаващия товарен кораб.

Капитаните са живи и тепърва ще бъдат разпитани.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?