Десетки загинали при сблъсъци след смъртните присъди за футболната трагедия в Порт Саид

Десетки загинали при сблъсъци след смъртните присъди за футболната трагедия в Порт Саид

Египетски съд наложи 21 смъртни присъди на обвиняеми в процес, последвал най-тежката футболна трагедия в страната, при която миналата година в сблъсъци между футболни запалянковци загинаха 74 души. Обявяването на присъдите в събота предизвика нови сблъсъци, при които загинаха най-малко 22 души, а 200 души бяха ранени, съобщиха световните агенции. Непосредствено след изчитането на присъдите бяха убити двама полицаи.

Демонстранти се събраха пред затвора, в който се намират голяма част от обвинените за футболната трагедия, като държавните медии в страната съобщиха, че по време на спонтанния протест са произведени изстрели. Демонстранти щурмуваха и две полицейски управления в  кварталите Ал Шарк и Ал Араб. Също така ожесточени престрелки са избухнали в квартал Ал Манак.

През февруари миналата година на стадиона в Порт Саид след мач между два отбора от Първа лига - "Ал Масри" и Ал Ахли" - избухнаха сблъсъци между фенове на двата тима, взели 74 жертви.  Обвиняеми в процеса са 73 души, включително деветима полицаи и трима служители на клуба "Ал Масри". Обвиненията срещу тях варират от убийство до небрежност. Другите обвиняеми са футболни запалянковци и хора, за които се смята, че са се възползвали от ситуацията, за да предизвикат безредици.

Решението на съдията бе прочетено в пряко включване по държавната телевизия. В събота бяха прочетени присъдите на 21 от обвиняемите. Присъдите за останалите 52 ще бъдат обявени на 9 март.

Според египетските закони смъртните наказания ще бъдат първо изпратени за одобрение на великия мюфтия, който упражнява върховната религиозна власт.

Тъй като се очакваше, че решението на съда може да доведе до недоволство и нови сбивания между привърженици на двата отбора, замесени в трагедията, в сградата на съда и пред него бяха разположени около 20 000 войници и полицаи.

По улиците на Порт Саид са разположени бронирани коли и военна полиция. Източник от силите за сигурност заяви, че армията разполага свои части.

По-рано президентът на Египет Мохамед Морси призова сънародниците си към мир в думи и дела след кървавите сблъсъци в страната отпреди ден. "Призовавам всички граждани да се придържат към благородните ценности на революцията, за да изразяват свободно и мирно своето мнение и да отхвърлят насилието в думите и делата", написа държавният глава в социалните мрежи.

Освен че призова сънародниците си да "отхвърлят насилието", Морси заяви, че "престъпните елементи, които окървавиха демонстрациите, ще бъдат наказани".

Египетската армия разположи военни части в петък срещу събота в Суец, при южния вход на едноименния канал, след демонстрациите, при които загинаха шестима души в пристанищния град. Войници и леки бронирани машини застанаха около важни сгради като полицейското управление и местната управа.

Суец се превърна в театър на най-ожесточените от всички сблъсъци, които белязаха втората годишнина от свалянето на предишния диктатор Хосни Мубарак. Демонстрантите, противници на ислямисткия президент Мохамед Морси, влязоха в битка със силите на реда. В Суец жертвите са шест, а в съседния по-малък град - Исмаилия, загина един човек.

Повече от 450 души са ранени в общо дванадесет провинции според министерството на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?