Десетки загинали при взрив в украинска мина

Десетки загинали при взрив в украинска мина

Експлозия във въгледобивна мина в Украйна уби най-малко 39 души, а спасителни екипи се опитват да намерят още около 60 миньори, които са безследно изчезнали. Това съобщи украинското министерство на извънредните ситуации в неделя вечерта, като изнесе актуализирана информация за експлозията, станала около 3 ч. сутринта.

Взривът, предизвикан от натрупването на метан, е станал на дълбочина 1078 метра в мината “Засядко” в района на Донецк. В този момент под земята е имало повече от 450 миньори. Почти 300 са били спасени, но много други остават блокирани под земята. Не е известно какъв брой от изчезналите миньори са пребивавали в близост до експлозията.

Премиерът Виктор Янукович пристигна на мястото на трагедията. Медиите съобщават, че гъст дим над въгледобивната шахта затруднява спасителните операции. На мястото са дошли и близки на миньорите, които се опитват да получат информация.

Въгледобивните мини в Украйна са едни от най-опасните в света с голям брой смъртни случаи в резултат на различни инциденти и аварии, припомня ББС. Един миньор загина преди ден в мина “Ленин”, също в района на Донецк.

Изтичането на газ в мината “Засядко” причини смъртта на 13 души и нарани десетки други през септември 2006 г. Двайсет работници загинаха при експлозия в същата мина през 2002 г.

Споделяне

Още от Свят