Десетки жалби са подадени в съда срещу задължителните маски

Адвокати: Заповедта противоречи на действащите закони и държавата не е създала условия, за да бъде изпълнена

Десетки жалби са подадени в съда срещу задължителните маски

Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места. Те са подадени предимно от адвокати, някои от които ги публикуваха на личните си страници в интернет.

Основният им аргумент е, че заповедта е незаконна, защото противоречи на действащите закони и държавата не е създала нужните условия, за да бъде изпълнена.

Заповедта за задължително носене на маски беше издадена от здравния министър Кирил Ананиев в понеделник с цел ограничаване на заразата от коронавирус. При неизпълнение санкцията е 5000 лв. глоба.

Заповедта е "правен абсурд"

Адвокат Валентина Каменарска написа на страницата си в интернет, че заповедта създава "правен абсурд".

"Противно на схващанията на много граждани (а явно и на самата опиянила се власт), извънредното положение НЕ отменя всички закони. Такова нещо няма и няма как да има. Мерките при обявено извънредно положение, правата и задълженията на гражданите се дефинират със закон. Всички закони, които не са изменени, остават да действат такива каквито са. В тази връзка, Законът за за ограничаване носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето гласи: "На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето", напомня адвокат Каменарска.

Този закон беше приет през 2016 г. по предложение на грепата на "Патриотите" с цел отпор срещу радикализацията в обществото.

Заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, защото създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява, написа адвокат Николай Хаджигнов в личния си блог.

Той посочва,  че "според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише в жалбата си до съда адвокат Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне.

Хаджигенов иска още да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска. 

Гратисен период за маските до събота

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. От щаба заявиха още, че има осигурени предпазни средства, но очевидно все още не са достигнали масово до всички места.

В същото време обаче пък заместник-началникът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред бТВ, че компромиси няма да има и полицията ще глобява още от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви Тони Тодоров.

Ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

"Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея, Израел и големите държави", каза Мутафчийски.

Той допълни, че от понеделник същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?