Десетки жертви на атентати в Пакистан и Афганистан

Най-малко 23 души бяха убити при атентат с кола бомба в пакистанския град Дера Гази Хан в провинция Пенджаб. Най-малко 16 души загинаха и при атентати в Афганистан, съобщиха световните агенции във вторник.

В Пакистан кола бомба бе взривена на оживен пазар в Дера Гази Хан, разположен на 500 км югозападно от Исламабад. Десетки са ранени. Взривът оставил огромна яма и разрушил няколко магазини и къщи, сред които на местен политик, предаде Асошиейтед прес.

Осем души бяха убити при експлозия в офиса на хуманитарна организация в Южен Афганистан. Една от жертвите е чуждестранен гражданин, чиято националност засега не се уточнява. Взривът проехтя в централата на организацията в град Гардез, провинция Пактия.

По-рано при атентат в центъра на Кабул загинаха най-малко 8 души и 40 бяха ранени. Сред убитите е секретарят на първия вицепрезидент на Афганистан Ахмад Зиа Масуд, брат на покойния генерал Ахмад Шах Масуд. Генералът, бивш военен лидер на антиталибанската коалиция, бе убит при терористичен атентат през септември 2001 г.

Взривът разтърси Кабул по времето, когато президентът на Афганистан Хамид Карзай трябваше да открие международна конференция, посветена на борбата с корупцията, в сградата на министерството на външните работи, намираща се в друга част на столицата.

Това е първият подобен атентат, откакто президентът Карзай се закле за втори мандат миналия месец.

Говорителят на талибаните в Афганистан Забиула Муджахид отрече талибанското движение да има нещо общо с атентата в Кабул.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?