Десетки жертви на заложническата драма в Буркина Фасо

Тримата атентатори са ликвидирани, обявиха силите за сигурност

Десетки жертви на заложническата драма в Буркина Фасо

След щурм на силите за сигурност срещу окупирания от джихадисти хотел в столицата на Буркина Фасо бяха спасени 126 заложници, предаде ТАСС. По данни на “Ройтерс”, обаче, жертвите в хотела са поне 20, а ранените - 15.

Освен това, пожарникари са открили 10 тела в ресторант наблизо.

След края на операцията стана ясно, че са ликвидирани и тримата нападатели - арабин и двама африканци.

Сред спасените е социалният министър на страната Пенгвинде Савадого.

Според информация на АФП най-малко 22 души са убити в джихадистките атаки през нощта в Уагадугу. Според информация от силите за сигурност броят на жертвите може да нарасне. “Има най-малко 22 убити“, в атаките на въоръжени мъже, свързани с “Ал Кайда“, чиито цели бяха хотел и ресторант наблизо, каза източникът пред AFP. По-рано ръководителят на главната болница на града заяви, че жертвите са 20.

По информация на световните агенции, в началото на щурма полицейските и армейски части, подпомагани от военни от Франция и САЩ, са използвали експлозиви, което е довело до пожар на първия етаж на хотела.

Сградата е била минирана от терористите.

“Ройтерс” цитира медицински източници, според които сред ранените има хора с огнестрелни рани, както и такива, които са пострадали след падане от високо.

Вчера вечерта бойци на “Ал-Кайда в Ислямския Магреб” атакуваха със стрелба и експлозиви района на хотела в центъра на Уагадугу.

Нападателите се барикадираха в “Сплендид”, като взеха и заложници. Четиризвездният хотел често приютява представители на ООН в Буркина Фасо, както и други западни гости и официални лица.

Силите за сигурност отцепиха района, като по-рано тази сутрин започнаха спасителната операция.

Все още не е ясна самоличността и националността на жертвите. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия. Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо.

В края на ноември хотел “Радисън Блу” в Бамаку, столицата на Мали, беше щурмуван от джихадисти на “Ал-Кайда”, като при атаката тогава загинаха десетки, включително и чужденци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят